Rustični domaći hljeb

Jedan od najljepših zvukova za stolom je krckanje tople korice hljeba. A rustični domaći hljeb, kao nekad bake što su nam ga pekle uz taj divni hrskavi zvuk, mirisom i ukusom vodi nas u djetinjstvo.

Mnogi će reći da je savršen hljeb moguće ispeći samo u šporetu na drva ili pod sačem, ima u tim priprema neke romantike. Ipak savršeno krckav hljeb moguće je pripremiti i u običoj električnoj rerni.

Nema tu nikakvih trikova i čudesnih procedura, sve što je potrebno malo volje i dobra šerpa …

 

 

  • 1 kg bijelog brašna
  • 2 kesice kvasca
  • 2 kašičice soli
  • Kašičica šećera
  • 0,5 l tople vode
  • 3 kašike ulja

 

Brašno treba prosijati pa odvojiti 5-6 kašika. Dodati kvasac, so i šećer, i sve dobro izmješati, a onda dodati i 3 kašike ulja. Hljeb možete umjesiti drvenom kašikom, ali i mikserom spiralnim mutilicama. Brže je i jednostavnije. Muteći polagano postepeno dolivati tople vode. Neka tijesto bude tvrdo taman toliko da tek kreće da se odvaja od posude.

Kad je hljeb umješen, u gatko tijesto bez grudvica, potrebni ga je pokriti i ostaviti na toplom da nadodje. Ako vam se žuri možete posudu s hljebom staviti u rernu na 50C, što će ubrzati process kvasanja.

Nakon 30-45 minuta tijesto bi trebalo nadoći, odnosno udvostručiti svoj obim. Tad treba uključiti rernu na 220 i staviti u nju praznu Stone Legend šerpu. Neka se zajedno griju. Tijesto posuti sa pola količine odvojenog brašna, pa tek ovlaš promiješati drvenom kašikom, u 5-6 poteza, da se odvoji od posude.

Kad se i rerna i šerpa ugriju, u vrelu suvu šerpu, bez podmazivanja, samo izručiti tijesto, onom brašnjavom stranom na dno šerpe. Zatim ponovo posuti hljeb ostatkom brašna i suvim nožem napraviti par rezova. Ovo će pomoći hljebu da ispuca i da se rascvijeta prilikom pečenja.

Vratiti odmah još vrelu šerpu sa hljebom u rernu i peći 45 minuta. Izvaditi zatim šerpu i malo je promrdati da osjetite kako hljeb šeta kroz šerpu. Ostaviti 10 minuta u šerpi da se prohladi, pa ga izručiti na čistu krpu i zamotati dok se ne ohladi do željene temperature.

Stone Legend šerpa se odlikuje kamenom neprijanjajućom podlogom, pa je nakon pečenja hljeba dovoljno samo vlažnom krpom obrisati ostatke brašna, i šerpa će biti čista i uredn kao da je niste ni koristili, spremna za novu kuhinjsku avanturu.  Divota jedna.

Ako baš niste ljubtelj tvrđe korice, zamotajte hljeb u krpu pa u najlonsku kesu, i ona će popustiti. Ja to ipak ne radim, to mi nekako dođe kao skrnavljene ovog savršenstva.

Ne dozvolim mu ja ni da se potpuno ohladi, već mi je nekako najljepši dok je još topal i hrskav pa premazan domaćim ajvarom… Ne treba mi mnogo za sreću, korica hljeba veselo društvo i malo priča iz dobrih starih vremena…

Post nastao u saradnji sa Delimano Stone Legend posuđem.

Preporučujemo:

Hljeb koji se ne mijesi
 Hljeb koji se ne mijesi
Domaći hljeb
Domaći hljeb
Punjene prženice
Integralni hljeb
Integralni hljeb

Leave a Reply

Your email address will not be published.