Smočani kačamak

 

Smocani kacamak

 

 

Koliko je kačamak dobar i zdrav, i koliko je omiljen u Crnoj Gori najbolje će vam objasniti Zvjezdice .

Tradicionalno crnogorsko jelo, veoma hranljivo, jednostavno i ukusno, ali i kalorično.Jelo koje morate probati kad se nađete u Crnoj Gori.

 

 

  • 1 kg kolašinskog krompira (ili bilo kojeg bijelog koji se raspadne dok se kuva – 880 kcal)
  • 600 g brašna (2220 kcal)
  • 250g kajmaka (572/100g stari a 255kcal/100g mladi, mi smo uzeli stari i dobili 1430 kcal)
  • 300g  sira svježi (480 kcal)
  • So

Ukupno: 5010 kcal

Krompir oguliti, isjeći na četvrtine i staviti da kuva u slanoj vodi, pri tome treba da je nešto više vode nego što je to uobičajeno za kuvanje krompira.

Smocani kacamakSmocani kacamak

Kad je krompir skuvan, i raspada se pod viljuškom, odliti dio vode ali ga ne baciti, pa na krompir sipati brašno. Mnogi spremaju kačamak i sa kukuruznim brašnom, u gluten-free varijanti.

Na sredini napraviti rupu u brašnu kuda može da izlazi voda i da preliva preko brašna i krompira pa sve kuvati na tihoj vatri još nekih 20 min.

Smocani kacamakSmocani kacamak

Kačamak onda treba utući, a za to se koristi posebna alatka, kačamakuša, mada možete koristiti i dobru drvenu varjaču ili u modernoj varijnati mikser. Nije baš tradicionalno, ali će vam značajno olakšati pripremu. Ipak znajte da za kačamak važi pravilo, nema dobrog kačamaka dok se domaćin ne preznoji.

Smočani kačamakSmočani kačamak

Koji god način da izaberete, moderni ili tradicionalni kačamak se mora dooobrooo utući na tihoj vatri, kako bi se od krompira i brašna dobila homogena glatka masa, a ako je pregusta može joj se dodati pomalo one vode koju smo odvojili nakon kuvanja krompira.Svo to mućenje traje 10-15 minuta što nas i navodi na ideju korišćenja miksera, živjela elektrika 🙂

Pred kraj mućenja stavite u tiganj iskomadan sir i kajmak pa ih blago rastopite i sve dodajte uz stalno miješanje u kačamak.Što bi kod nas u Crnoj Gori rekli, smočajte ga. Ako koristite stari masni sir on i kajmak će se toliko rastopiti da mu traga nećete vidjeti, ali njegovo prisustvo poznat ćete po savršenom ukusu.

Smočani kačamakSmočani kačamak

Ako ste se odlučili za mladi sir on se neće u potpunosti rastopiti, pa će se vući kroz kačamak kao žvaka, dok ga jedete.Meni je ova varijanta interesantnija.

 I na kraju  topal kačamak poslužiti uz domaće kiselo mlijeko i turšiju i uživajte. Samo imajte na umu da je tradicionalni smočani kačamak izuzetno jak i silan, pa nije uzalud bio jedini obrok u danu, a posle njega se moglo u polju satima raditi.

Smočani kačamak

Preporučujemo:

Raštan sa kobasicama
Raštan sa kobasicama
Krompir sa slaninom
Krompir sa slaninom
Pekarski krompir
Pekarski krompir
Spanać čorba
Spanac corba (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.