Salata od maslačka

Salata od maslačka

 

U avgustu smo bili na planini. Pobjegnemo tako par dana godišnje u maleno selo Jagoče, otrgnemo se od gradske vreve i  dreke. Uživamo u tišini planinskim maglovitim jutrima i divnim zalascima sunca. Uživamo u šetnjama, sjedenju u travi i ispijanju kafe bez stalnih telefonskih poziva i žurbe da se stigne na sljedeći sastanak ili zadatak. Uživamo u zujanju pčela i veseloj dječijoj graji sa obližnjeg brežuljka.

Uživamo i u prepoznavanju divnih, ukusnih i zdravih biljki koje se samo u netaknutoj planinskoj blagodeti mogu bezbrige ubrati i direktno s livade pojesti.

Maslačak svi poznajemo, i tu nema greške, pa smo iskoristi šetnju po prirodi i uberali koji list ove čarobne biljke i spremli salatu od maslačka.

 

  • 200 g mladog maslačka (28 kcal)
  • 3 kuvana jaja (240 kcal)
  • 1 češanj bijelog luka
  • 1 kašika maslinovog ulja (135 kcal)
  • Sok jednog limuna (20 kcal)
  • So i biber

Ukupno: 423 kcal

Salatu od maslačka pravila sam potpuno neplanirano. Maslačak se obično bere u proljeće, jer kako stari postaje previše krt, a mlijeko koje curi iz otkinutih stabljikica isuviše gorko. Kad sam u livdi vidjela žbunove maslačka prvo sam bila razočarana činjenicom da smo zakasnili na divnu gozbu koju priroda i bez našeg uplitanja sprema. Međutim, livadu oko kuće deda Zdravko je pokosio prije par dana, i maslačak koji je bukno posle kosidbe nije još formirao cvjetove i duvalice i bio je mlad i nježan kao u sred proljeća.Jagoce (5)Jagoce (4)A mi kad smo na planini kad smo prilagođavamo i jelovnik onome što nalazimo u prirodi. Trudimo se iskoristiti svaki poklon koji nam priroda daje. Tako ni maslačku nismo odoljeli, pa smo uz ručak imali salatu od maslačka i barenih jaja. Jednostavnu, bez komplikovanih dresinga, prosto od onih sastojaka koje uvijek imamo u kuhinji….

 Jagoce (1) Jagoce (3)Prvo sam stavila jaja da se kuvaju,domaća narvno, a jaja uvijek barim po istom receptu. Maslačak sam oprala, djelimično usitnila, posolila i pobiberila. Bijeli luk, samo jedan češnjić, tek da se u negdje u daljini osjeti njegova aroma, sam sitno najsitnije isjeckala, i posula po maslačku. Polila sam maslačak sokom limuna, obično prvo stavim pola, pa drugu polovinu dodajem po potrebi, ne treba da je ni previše kisela salata, zar ne? I još malo ulja, pa sam sve izmješala i ostavila da čeka dok se skuvala jaja.

Salata od maslacka (2)

Kad sam jaja obarila i ogulila izrezala sam ih na manje komade i samo dodala na salatu, i salata od maslačka i barenih jaja je zabistala punim sjajem u svoj svojoj čistoj ljepoti i jednostavnosti.

Salata od maslacka (3)

Preporučujemo:

Žućenica na krompiru
Žućenca na krompiru
Livadska salata sa srijemušem
Livadska salata
Salata s jajima
Salata s jajima
Cezar salata
Cezar salata

2 thoughts on “Salata od maslačka

  1. maslačak još sitnije izrezati, sasvim sasvim sitno. Kompletan obrok dobiješ tako što skuvaš domaći krompir u kori, još ga vrelog oljuštiš, začiniš domaćim maslinovim uljem i limunom. izmiješaš da se sjedini, i dodaš ga pripremljenom maslačku. sve polako miješaš sa dvije viljuške da se sjedini i provjeravaš ukus. Po ukusu dodati domaće ulje od bundeve. to je pobjeda! LP.

Leave a Reply

Your email address will not be published.