Riža sa povrćem

Riža sa povrćem

 

 

Veoma jednostavna i pomalo neobična kombinacija riže i povrća. Da malo promijenimo uobičajene priloge, i uvedemo neke nove kombinacije. Riža sa povrćem lagana je i nježna, nekao svježa i sočna na poseban način. Ovo je prilog koji smo odmah zavoljeli, a ispostavilo se i da se lako podgrijava pa je savršena za radne dane kad nemamo mnogo vremena za kulinarske avanture.

 

Riža sa povrćem

  • 200 g riže
  • 1 srednja tikvica
  • 1 veća crvena paprika
  • Pola pakovanja gljiva
  • 50 ml ulja
  • So, biber

Kako sada skoru svugdje možete kupiti rižu tretiranu parom, to vam je toplo preporučujem. Ona se neće ni zaljepiti ni ukašiti. Sve što treba je da je očistite, properete i prelijete vodom u omjeru 1:3. Na primjer na šolju riže idu 3 šolje vode. Posolite po ukusu i stavite da kuva na srednje jakoj vatri kako ne bi kipjela.

Papriku očistiti i isjeći na sitne kockice, pa propržiti na vrelom ulju, kratko, tek da zacvrči i da ulje dobije crvenu boju.

Tikvicu dobro operite i zajedno sa korom isjeckajte na kockice. Ako ima prevelike sjemenke, slobodno ih odstranite, mada kod manjih tikvica, npr. dužine dlana to zaista nije potrebno. Gljive obrišite ubrusom, ogulite im kožicu, pa ih takođe isjeckajte na kockice.

Dodajte gljive i tikvice na paprike, posolite i pobiberiti i dinstajte bez dodavanja vode 5-10 minuta.

Riža sa povrćemOtprilike u isto vrijeme će i riža biti kuvana. Procijedite je od viška tečnosti i dodajte na povrće. Na toploj ringli sve dobro promješajte i dinstajte zajedno 2-3 minuta da riža popije ulje.

Ovako pripremljena, riža će biti rastresita, bogatog, ali nježnog ukusa, pa je odličan prilog uz bilo koje šnicle. Ja vam predlažem bečke šnicle, ipak neka ostatak ručka bude stvar vaše mašte…

Preporučujemo:

Špageti iz jednog lonca
Špageti iz jednog lonca
Kus-kus sa povrćem
Kus-kus sa povrćem
Šnicle u povrću
šnicle u povrću
Kus-kus sa grilovanim povrćem
 Kus-kus sa grilovanim povrćem

Leave a Reply

Your email address will not be published.