Razljevak sa karfiolom

Razljevak od karfiolaZadnji put kad sam spremala čorbu od karfiola , malo sam pretjerala sa količinom. Glavice su mi se učinile malenim, pa uzeh dvije. A znate ponekad i jeste jedna malo, ali dvije previše…

Pa kad je čorbica bila gotova, a obareni karfiol odvojen za pohovanje, opet ga je ostalo podosta, i to onako u mrvama, i sitnijim komadima. A ja ne volim da bacam, posebno ne hranu.

I uslijedilo je razmišljanje o reciklaži. Moja omiljena kuhinjska tema. Prva ideja  mi je bila napraviti neke pljeskavice, priganice , ma ne znam ni sama kako bi ih nazvala. Ali kako počeh da sipam sastojke u zdjelu i mutim, tako mi se i nije dalo da se bakćem prženjem i zezanjem oko manjih porcija i uobličih ideju u razljevak. Pomislih, odlično će mi doći za doručak na poslu. Iskrena da budem nije baš da sam vagala sastojke , već dodadoh onako po bakinom principu, malo ovog malo onog… ali mjere se uglavnom svode na ove zapisane, neka vam budu smjernica, i ideja vodilja, a i nije baš da može mnogo da se pogriješi….

 

Razljevak sa karfiolom

  • 3 jaja
  • 1 šolja kiselog mlijeka
  • pola šolje ulja
  • 1 šolja bijelog brašna
  • 1 šolja kukuruznog brašna
  • Pola kašičice praška za pecivo
  • So i biber
  • 300 g barenog karfiola
  • 100 g dimljene slanine
  • Sušeni vlasac

Karfiol sam izdrobila viljuškom, preko njega sipala jaja, kiselo mlijeko i ulje pa izmješala žicom. Onda sam dodala so i biber, pola kašičice praška za pecivo i bijelo i kukuruzno brašno.

Razljevak sa karfiolom

Sve sam opet izmješala, i bila je to jedna tečna, ali gusta masa (gušća nego npr. palačinke). Učini mi se nekako bledunjava  pa dodadoh i malo sitno sjeckane slaninice. Promiješah i izručih u pleh pokriven pek papirom.

Odozgo još pobacah ostatke slanine, i posuh sušenim vlascem…

Rerna je već bila topla, pa je stišah na 220C , i razljevak sa karfiolom sam pekla oko 20 min. Nije razljevak predebeo i ne treba mu mnogo da se ispeče.

Prohladjenog sam ga izrezala na kocke, i naravno da sam odmah i probala Bez obzira što je početna ideja bila da ga ostavim za doručak, tako je dobro mirasao, i onako topal mamio, da ga je pola već za večeru nestalo…

A pošto je ovog februara Kata u svom špaizu zadala temu kafiol i brokule u igrici Ajme , koliko nas je poslužiću i dragu blogersku ekipu razlivenomkarfiol  varijantom doručka…

Razljevak od karfiola

Preporučujemo:

Kljukuša s tikvicama
Kljukuša s tikvicama
Quiche Lorraine sa špinatom
Quiche Lorraine
Ivanov kolač
Ivanov kolač
Pohovani karfiol
Pohovani karfiol

2 thoughts on “Razljevak sa karfiolom

Leave a Reply

Your email address will not be published.