Piletina sa rezancima od povrća

Piletina sa rezancima od povrćaPiletina sa rezancima od povrća spremana je maksuz za časopis Hrono kuvar.

A za vas – ljubitelje klikanja, prenosim tekst o blogu uz prateći recept :-)… naravno u malo širem izdanju… nekom hrono, nekom ne…

Kuvaj za me nastao je prije tri godine sa idejom da podijelim iskustva i kuhinjske avanture. Klinci ‘nećejedi’, zahtjevan posao, dežurstva i česta odsustva od kuće tjerala su me da mijenjam taktike u kuhinji  i pronalazim nove načine da uz sve obaveze ručak ipak stigne do stola, topal, domaći i pun ljubavi.

Ljepoti kuvanja naučile su me mama i baka, pa se trudim da i moja kuhinje miriše čarobno i trpeza izgleda bajno kao što su njihove koje pamtim još iz naranijeg djetinjstva. Pored tradicionalnih mađarskih, bosanskih, crnogorskih, u mojoj kuhinji su se odomaćila i mnoga nova jela, jer rado istražujemo i isprobavamo nova čudesa, šireći tako lepezu zalogaja u kojima porodično zajedno uživamo.

Piletina sa rezancima od povrćaInspiraciju za nove kulinarske avanture pronalazim u običnim stvarima,  ponekad je to neka nova namirnica, ponekad jednostavna ženska priča, a ponekad i sami mišovi dođu sa svojim zahtjevima i  maštovitim kombinacijama. I upravo je to najljepši dio kulinarskih priča, razmjena ljubavi kroz obične svakodnevne rituale porodičnih obroka.

Kako po profesiji nisam kuvar, već inženjer, trudim se da svaki proces, pa i kuvanje optimizujem, svedem na minimum, pojednostavim i olakšam sebi put do cilja, a to je da mojim momcima podarim tanjir pun ljubavi, jer ljubav se iskazuje i malim svakodnevnim gestima, a priprema obroka upravo je jedna od njih.

Iako Kuvaj za me nije primarno posvećen hrono kuhinji, na blogu se mogu naći interesantni recepti koji zadovoljavaju i hrono uslove, a kako je posvećen jednostavnosti, brzoj i lakoj pripremi to vam predlažem večeru za čiju pripremu nećete uprljati previše posuđa, potrošiti ne više od 30 minuta, a uz malene korekcije u istom obroku mogu uživati i vaši dragi koji hrono ipak zaobilaze.

Piletina sa rezancima od povrća

Piletina sa rezancima od povrća (za dvije osobe)

Piletina sa rezancima od povrća

 

  • 300 g pilećih prsa
  • 2 manje tikvice
  • Pola glavice komorača
  • 1 tanji praziluk
  • Šaka cvjetova brokula
  • 3 Kašike maslinovog ulja
  • Carry
  • So i Biber
  • Ruzmarin

 

1.Obariti brokoli u slanoj vodi. Ako koristite zaleđeni, biće dovoljno kuvati ga 1-2 minuta nakon što provri. U slučaju  svježeg, dužinu barenja treba prilagoditi.

2.Piletinu izrezati na rezance i začiniti carry-em, posoliti i pobiberiti po ukusu. Preliti sa 2 kašike maslinovog ulja i ostaviti da se marinira dok pripremiti povrće.

Piletina sa rezancima od povrća

3.Praziluk, jednu tikvicu i komorač izrezati na rezance. Najjednostavnije izrezati ih seckom na žilijen trakice. Drugu tikvicu izrezati na uzdužne kriške.

Piletina sa rezancima od povrća

4.Ocijediti brokole, ali sačuvati vodu.

5.Ugrijati kašiku ulja pa izgrilovati kriške tikvica  i odložiti ih da se hlade. Po ukusu posoliti.

Piletina sa rezancima od povrća

6.U istoj posudi na najjačoj vatri propržiti 2-3 minuta piletinu uz stalno miješanje. Dodati 2 kašike vode od brokolija i rezence od povrća . Poklopiti 2 minuta na jakoj vatri da povrće omekša, pa otvoreno uz miješanje pržiti još par minuta, dok sva tečnost ne ispari.

Povrće ne treba da bude ‘prekuvano’ već da zadrži boje i blago krckavu teksturu.

Piletina sa rezancima od povrća

7.Dodati brokoli i dosoliti po potrebi.Sve lagano promješati i servirati uz grilovane kriške tikvica i posuti svježim ruzmarinom. Umjesto iglica ruzmarina možete koristi i cvjetiće, koji će jelu pored arome podariti i romantični izgled.Piletina sa rezancima od povrća

 Hrono kuvarHrono kuvar2

Piletina sa rezancima od povrća

Napomena:

Umjesto grilovanih tikvica uz piletinu i rezance od povrća možete servirati i na ploči zagrijane tortilje, čime je ovaj obrok uz male korekcije pogodan i za one koji hrono ne prate, i omogućava vam da uz minimum korekcija svi uživaju u ukusnoj večeri.

Preporučujemo:

Kineska piletina
Kineska piletina
Kus-kus sa povrćem
Kus-kus sa povrćem
Sečuan piletina
Sečuan piletina
Šareni pileći ražnjići
Šareni pileći ražnjići

Leave a Reply

Your email address will not be published.