Waldorf salata, malčice drugačija

Waldorf salataNedjeljom uglavnom pečem po nešto, uz nezaobilazne krompire za koje radnim danima nemam vremena. Jedan od tih vikend ručkova je pečem pile, vole ga momci, meni lagano za spremiti, ma znate i sami , mnogima je pečeno pile omiljeni nedjeljni ručak. Šta tu ja sad da vam filozofiram ..

Ali, otkriti ću vam jednu tajnu, ja se radujem pečenom piletu i zbog ostataka, od kojih uvijek ispadne još neka đakonija. Jedna od omiljenih mi je Waldorf salata… Ovo je recept sa par malenih izmjena, a ponekad sitnice mnogo znače… probajte i znaćete o čemu pričam…

Obično se Waldorf sprema od barene piletine, no meni je najukusnija od pečeng pileta… A ako je još sa pile sa roštilja, premca joj nema. Zato uvijek kad spremam pile uzimam malo veće, jer znam da što ostane neće da se baci 🙂

 • Waldorf salata300 g pečene piletine (351 kcal)
 • 300 g celera (manja glavica) (69 kcal)
 • 300 g crvenih jabuka ajdara (2 kom,120 kcal)
 • 50 g pečenih lješnjaka (314 kcal)
 • 100 g kisele pavlake (20% mm – 210 kcal)
 • 2 kašike majoneza (30 g – 220 kcal)
 • 50 g zelene salate, iceberg (7 kcal)
 • 1 češanj bijelog luka
 • Sok pola limuna
 • So,biber
 • Muškantni oraščić

 Ukupno: 1381 kcal

Waldorf salataPiletinu očistiti i izrezati na kockice, koliko je to moguće. Stoji u receptu 300g, no neće škoditi ni ako je malo više ili manje. Jabuke dobro oprati i ne guliti, već ih sa korom izrezati na kockice. Ja obično sklonim malo više ‘mesa’ koje je uz sjemenke da jabuka ne bi preovladala ukusom, ali da opet ima dosta kockica koje onako rumene daju veselu notu ovoj sjajnoj salati.

Pripremljene kockice jabuka odmah preliti limunovim sokom da ne bi oksidirale i promijenile boju. Korijen celera oguliti i izrezati na žilijen trakice, pa dodati na jabuke i piletinu. Iceberg salatu (par listova) izrezati na kockice, otprilike da svih sastojaka bude u istoj mjeri.

Pržene lješnjake izdrobiti na srednje krupne komade, i ja ih jednostavno prekrijem kesom za zamrzivač, pa istučem tucnjem sa meso.Posuti salatu i sve ravnomjerno izmješati.

Waldorf salataJedan češnjić bijelog luka izrezati što sitnije, kako se ne bi osjetio pod zubima , već samo negdje daleko, u pozadini obogatio Waldorf salatu svojom aromom, nježno i vrlo diskretno.

I na kraju pripremiti dresing: umutiti majonez i pavlaku, dodati sok limuna, bijeli luk, soli i bibera po ukusu i narendani muskantni oreščić. Oraščić je najljepši kad je svježe narendan, a podariće našoj salati bogate mistične tonove dalekih mora i vulkanskih ostrva. Preliti Waldorf salatu, lagano promješati pazeći da se ne zgnječe jabuke i zelena salata, koje su najosjetljivije.

Ostaviti je 10-15 minuta na hladnom da se ukusi prožmu, pa servirati i uživati.

Waldorf salata

Jedan od tajnih sastojaka ovako divne Waldorf salate, je muskantni oraščić. Marija sa bloga Mirisna teka, u igrici Ajme, koliko nas je zadala je baš oraščić kao temu, i ja joj šaljem ovaj receptić da se nađe u martovskoj zbirki recepata u kojima je kako ona kaže muskanti oraščić ‘Nikad glavni glumac, ali svakako sporedni s Oscarom!’

Preporučujemo:

Waldorf salata
Waldorf salata
Celer salata
 Celer salata
Pileća susam salata
Pileća susam salata
Cezar salata
Cezar salata

2 thoughts on “Waldorf salata, malčice drugačija

 1. Rapsodija okusa 🙂 ubrzo će na naš stol! Hvala na sudjelovanju, draga Vanja, hvala na lijepim riječima! Drago mi je da smo se upoznale, radujem se daljnjem druženju, čitanju, kuhanju!

Leave a Reply

Your email address will not be published.