Brancin u soli

Brancin u soli

Ribu uglavnom pečem. Možda duže traje od prženja, ali je zanemarljivo. Ali se kuća manje napuni mirisa, ja ne stojim pored šporeta, i mogu to vrijeme iskoristiti za nešto drugo. Najbitnije je da se riba ne napuni uljem i ostane sočna, bivajući nešto između kuvane i pržene.

Odavno znam da se i riba može spremati u soli, pa iako često u soli pripremam pile, nisam se usuđivala probati s ribom. Strah me je bio da će se so ipak zalijepiti za nježnu kožu ribe.

Kako sam samo pogriješila.

Kad sam nedavno naletila na divnog brancina, prva ideja mi je bila napuniti ga začinskim biljem i ubaciti u rernu. Ipak, nova ideja je brzo sinula, da ja ipak probam da ga jednostavno obložim solju i ispečem…

Malo sam prošvrljala internetom, pa kad sam naišla na Oljin recept, dileme nije bilo. Biće brancin u soli i nikako drugačije.

  • 600 g brancin
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 600 g krompira
  • 1 crveni luk
  • 1 limun
  • Malo svježeg peršuna
  • 1 kg krupne morske soli

Brancina su mi još u ribarnici lijepo očistili, i ja ga samo dobro oprah i posuših kad sam kući stigla. Namazala sam ga maslinovim uljem i to je bilo sve što stavih od začina. Čini mi se da klinci rađe jedu ribu bez dodatnih aroma (u kojima ja uživam) pa nisam mnogo sa njima eksperimentisala.

Pleh sam obložila folijom i pek papirom na koji sam stavila blago nakvašenu so. Voda joj kasnije pomaže da se stvrdne i poveže u oklop. Brancina sam položila na so, i zatrpala ga ostatkom.

Sve sam još blago ušuškala ostavljajući otvor u foliji da može riba da isparava, da se ne bi ukuvala.

Sve sam pekla oko 20 min na 200C, a onda još 5 otvorene folije.

Brancin u soliBrancin u soliBrancin u soliZa to vrijeme sam najjednostavnije obarila krompir u slanoj vodi. Pečenog brancina sam ostavila da odmori par minuta, dok postavim sto, otvorim vino i procijedim krompir. Lagano, lupkanjem sam polomila oklop i izvadila brancina, četkicom uklonila ostatke soli i servirala uz bareni krompir i limun.

Klinci su bili oduševljeni, sočni brancin, ne preslan i bez začina bio je njima baš po meraku. Limun su jedino uzeli da ga poprskaju, i u slast sve pojeli. Srećom uz brancina sam kupila i par orada koje sam pekla u posebnom zamotuljku u istom plehu, pa smo kombinovali ko šta voli.

Brancin u soli

Klinci uglavnom blažu varijantu brancina, a mi oradu iz rerne uz začinsko bilje i vino…a sve je bilo spremno za manje od sat vremena…

Preporučujemo:

Brancin na gradele
Brancin na gradele
Krompir salata
Krompir salata
Losos Pastrmka na žaru
Losos pastrmka na zaru
Orada iz rerne
Orada iz rerne

Leave a Reply

Your email address will not be published.