Bečka šnicla

 

Bečka šnicla

 

Možda i najčuvenije jelo, poznato na svim krajevima planete, i jelo koje ćete skoro pa sigurno dobiti u svakom restoranu je Bečka šnicla. Iako izgleda da baš i ne potiče iz Beča, pa čak ni iz Austrije zahvaljujući Grofu Radeckom osvojila je Beč a onda i cijeli svijet.

 

 

Bečka šnicla

 

  • 500 g teletine (815 kcal)
  • 2 jaja (160 kcal)
  • 100 g brašna (350 kcal)
  • 50 g prezle (210 kcal)
  • limun
  • so
  • ulje za prženje (150 ml – 1350 kcal)

 Ukupno: 2885 kcal (ali ipak ne popiju svo ovo ulje, tako da su može biti manje kalorične)

Bečka šnicla se po pravilu pravi isključivo od telećeg buta, koji se izreže na šnicle 5-6 mm debljine, koje se potom izlupaju dobro tučkom za meso i posole s obje strane. Da meso ne bi prskalo tokom tučenja, pokrijte ga prozirnom folijuom, pa preko nje izlupajte.

Bečka šniclaIzlupane šnicle se uvaljaju u brašno, pa u umućeno jaje, i na kraju u prezlu (ja obično miješam pola prezla, pola brašno kako poh ne bi bio previše hrskav, ali ni premekan).

Nema potrebe tapkati i pritiskati šnicle, već pustiti da one samo dodirom pokupe svega koliko treba.

Na vrelom, ali ne prejakom ulju (mada kažu da se za prave Bečke šnicle koristi puter) pržiti šnicle otprilike po 3 min s svake strane, da lijepo porumene tj. dobiju zlatnu boju.

Potom ih kratko staviti na kuhinjski papir da pokupi višak ulja, pa servirati uz parče limuna, i baren krompir. Krompir salata je prilog koji sa Bečkom šniclom čini savršen spoj i nju će vam uglavnom u Beču i servirati.

Odlično ide i krompir pod peršunom, kao malo blaži prilog. Šta god da dodate Bečka šnicla je klasično jelo, kojim uvijek možete obradovati i goste i ukućane.

Bečka šnicla

Preporučujemo:

Desina boranija
Desina boranija
Piletina i drobljeni krompir
 Piletina i drobljeni krompir
Fefer šnicle
Juneće šnicle u gulašu
Juneće šnicle u gulašu

Leave a Reply

Your email address will not be published.