Pržena pastrmka

Pržena pastrmkaHrskava, dobro slana, pržena pastrmka omiljeni je vikend ručak, nekako samo tad imamo dovoljno vremena da u  miru i polako uživamo u divnom ručku, a umastiti se do lakata i uz smjeh i čile razgovore polako čistiti ribu i zalivati  je vinom pravo je uživanje …

 

 

 

  • 1 kg pastrmke (4 komada) (1960kcal)
  • 2 dcl ulja (1800 kcal)
  • So
  • Limun (10 kcal)

Ukupno: 3770 kcal (opet ona priča o ulju koje se ne pojede baš svo, ali ga nemilosrdno saberemo u kalorijski bilans. Moraćemo negdje izmeriti koliko ostane od ovog u tiganju, da damo tračak svjetlosti 🙂 )

 

Pastrmku kupim već očišćenu, ali ipak je ja još malo doradim, provjerim ostatke utrobe, skinem krljušt i na kraju je dobro posolim i spolja i iznutra. I ostavim je u reštku da se cijedi. Ako su veći komadi moram je i prepoloviti da bi stala u tiganj.

Posle par sati ugrijem dosta ulja, pa u vrelo ulje stavim pastrmku, posle pola minute samo je lagano pomjerim da se ne zaljepi smanjim malčice temperaturu (7/9) i pržim, dobro s jedne pa dobro s druge strane. A mi volimo da je baš dobro pečena.

Izvadim je na kraju na kuhinjski papir, da se što bolje ocijedi od ulja , pa tek onda serviram dekorišem limunom …

Mnogi pastrmku  vole sa marinadom, pa kad imam goste onda jednostavno sitno isjeckam luk i peršun, dodam samo par zrnaca soli i malo drobljenog bibera, i prelijem maslinovim ulje. Marinadu serviram odvojeno tako da svako može začiniti pastrmku po volji, bilo marinadom, bilo limunom ili kombinacijom…meni je najbolja čista pastrmka, samo uz krompir salatu i vino…

 

Preporučujemo:

Losos Pastrmka na žaru
Losos pastrmka na zaru
Brza riblja salata
Brza riblja salata
Pržena džigerica
Pržena džigerica
Krompir salata
Krompir salata

Leave a Reply

Your email address will not be published.