Omlet sa šunkom i šampinjonima

Omlet sa šunkom i šampinjonima

Savršen doručak za početak uspješnog dana treba biti i obilan, i ukusan i zgodan. Za doručkom se ne moramo štedjeti, već možemo bez grižnje savjesti udovoljiti svim svojim čulima i strastima.

Radnim danima obično odjurim na posao uz svega par gutljaja kafe , a onda kad stignem i šta stignem doručkujem…u zadnje vrijeme nemamo kad ni izaći na kafu i doručak, kao ni pojesti sendvič koji ponesem u nadi da ću zdravije započeti dan…

Zato vikendom uživam. Prvo jutarnja kafica, prelistavanje FB-a i novina, naravno sve u online formatu, a onda još u pidžami spremanje doručka, pa uz šareni sto i omamljujuće ukuse slijedi planiranje dana.

A kako vikend nastojimo što bolje iskoristiti, treba nam super jak doručak. Tako da skoro svakog vikenda omlet bude jednoglasno izabran za prvo slasno i okrepljujuće vikend iskustvo…posle savršenog doručka spremni smo za razne ludosti koje nam padnu na pamet…a njih nikad ne fali…

A od svih kombinacija, omlet sa šunkom i šampinjonima nam je najdraži, on nam dođe nekako kao osnovna varijanta, pa dalje kao u pjesmi:

…princip je isti, sve su ostalo nijanse…

  •  3 jaja (240 kcal)
  • 50 g trapista (161 kcal)
  • 50 g stišnjene šunke (132 kcal)
  • 500 g svježih šampinjona (80 kcal)
  • 50 g putera (378 kcal)
  • So i biber

Ukupno:991 kcal

Omlet sa šunkom i šampinjonima

Spremanje ide brzo. Potrebno je tanko narezati šunku i šampinjone, i narendati sir. Iako sam napisala mjere u spisku satojaka, naka vam one budu samo smjernica , ideja koliko bi otprilike trebalo čega ići. Iskreno, nikad nisam vagala sastojke, jer ko bi jedno savršeno još bunovno i raščupano nedeljno jutro pokvario nepotrebnim formalnostima kao što je vaganje šunke za omlet…ugodite i olakšajte sebi, ma stavite koliko vam se dopada.

Jaja pjenasto umutite, a biće ljepša i pjenastija, a time i omlet vazdušastiji ako u jaja dodate 1-2 kašike vode. Posolite i pobiberite po ukusu i dobro ih umutite.

Rastopite u teflonskom ili keramičkom tiganju puter, lagano uspite umućena jaja razlivajući ih po cijeloj površini tiganja.

Pecite omlet na srednje jakoj vatri i kad vidite da je donja strana pečena , a i gornja se lagano isušuje pospite omlet narendanim trapistom, kriškama šunke i na kraju šampinjonima.

Sad ide glavni korak, najosjetljiviji dio pripreme. Lagano počnite da rolate omlet sa jednog kraja na drugi, pazeći pri tome da ne pukne. Mada možete jednostavno samo preklopiti jednu polovinu omleta preko druge, dobivši tako oblik polukruga. Meni se ipak više sviđa ova varijanta koja liči na ogromnu palačinku.

Za rolanje se morate pomagati nekom špatulom ili lopaticom. Srolani omlet ostaviti još malo na toplom kolu, da biste bili sigurni da se i unutrašnost lijepo ispekla, pa ga prepolovite i prebacite na tanjir.

Za potpuni užitak dodajte majonez i svježi paradajz i nezaobilazno toplo i hrskavo pecivo. Još čaša cijeđenoe pomorandže, i savršeni doručak je na stolu.

Omlet sa šunkom i šampinjonima

Preporučujemo:

Šunka i jaja
Šunka i jaja
Omlet sa kulenom
Omlet sa kulenom
Šunka rolnice
Šunka rolnice
Rolat sa makom
Rolat sa makom

Leave a Reply

Your email address will not be published.