Pinjata torta

Pinjata torta

 

Rođendanske torte izazov su kojem se posebno veselim. Osmišljavanje izgleda torte, pa priprema u tajnosti i čuvanje torte da je slučajno maleni slavljenik ne otkrije prije čina duvanja svjećica zahtjeva ozbiljnu akciju. A ja sam još pri tome navikla klince da zajedno spremamo i ukrašavamo tortu, tako da je potrebna ozbiljna logistika za cijelu akciju. Moja tri momka i ja (slavljenika naravno ne računamo) danima se prije rođendana u tajnosti dogovaramo i smišljamo kakva će torta biti. Onda se podijelimo u dva tima, jedan zamajava slavljenika a drugi priprema tortu.

Iako su torte najčešće sa nekom posebnom tematikom inspirisane trenutnim dječijim aktivnostima ili interesovanjima, ova je bila posebna. Pinjata torta, nešto što klinci definitivno nisu očekivali.

Okrugla plava bez jasnog oblika i slike, pa Balša zaključi da baš i ne liči na fudbalsku loptu. Zašto je pomislio da treba da je u pitanju lopta, ko će ga znati…

I tako, na prvi pogled, torta nije ostavila neki poseban utisak, a onda je slavljenik izrezao prvo parče! A kad su počele bombonice da se rasipaju oduševljenju nije bilo kraja…

 

Biskvit:

 • 1 vanil šećer (40 kcal)
 • 24 kašika brašna (oko 240g – ravne kašike, 816 kcal)
 • Pinjata torta20 kašika ulja (2700 kcal)
 • 30 kašika mlijeka (293 kcal)
 • 1 prašak za pecivo

I još:

 • 250 ml slatke pavlake (738 kcal ako je 30% mm)
 • Plava prehrambena boja
 • 300 g M&M bombona
 • 200 g gumenih bombona
 • Šarene mrvice za ukrašavanje
 • 150 g margarina (1101 kcal)
 • 100 g čokolade (550 kcal)
 • 30 ml ruma (84 kcal)
 • 100 g kokosa (354 kcal)
 • 100 g mljevenog keksa (437 kcal)

Ukupno: 8633 kcal bez mrvica i bombona

Nije pinjata neka mnogo zahtjevna ni bogata torta, obično biskvit tijesto i malo šlaga poslužilo je kao ‘pakovanje’ za bombonice. Tako je umjesto papirne pinjate, veoma popularne na rođendanima Balšu je iznenadila torta.

Za biskvit je potrebno pjenasto umutiti jaja sa šećerom, dodati im vanil šećer, mlijeko i ulje i na kraju brašno pomješano sa praškom za pecivo.

Da bih dobila loptasti oblik pekla sam tortu u vatrostalnoj zdjeli, vangli za salatu. Može se kora naravno peći u standardnom kalupu, bitno je samo da je ucijelo, da bi se kasnije mogla izdubiti.

Pinjata torta

Koru sam pekla i nešto više od sat vremena na 200C. Pošto je torta bila loptasta i visoka stalno sam provjeravala čačkalicom da li je gotova. Potrebno je bilo duplo više vremena nego što sam očekivala, ali strpljenje se isplatilo.

Pečenu koru sam naravno ostavila da se dobro ohladi, a onda joj odsjekla gornju trećinu i izdubila sredinu.

Tako sam dobila zdjelu sa poklopcem.

Slatku pavlaku sam umutila sa krem fixom, i dodala joj plavu boju. S obzirom da je sama pavlaka bila zašećerena nije bilo potrebe dodatno je sladiti.

Pinjata torta

I onda je sve išlo brzo. Pripremljenu’zdjelu’ od biskvita sam jednostavno napunila bombončićima, rub premazala pavlakom, poklopila i zamazala cijelu tortu.

Od ostatka tijesta, onog što sam izdubila iz sredine pripremila sam čokoladne bombice. Tijesto sam izmrvila, a čokoladu rastopila i pomješala sa omekšalim margarinom. Dodala sam mrvice tijesta, rum i kokosovo brašno. Kako mi se učinilo da je smjesa dosta mekana dodala sam i nešto mljevenog keksa, rekla bih da je bilo oko 100 g mada je ovo više bilo po osjećaju u prstima nego po vagi.

Od dobijene smjese oblikovala sam bombice i uvaljala ih u šarene mrvice, pa ih složila oko torte i ostatkom mrvica ukrasila tortu.

Pinjata tortaU suštini na ovaj način mogu se spremati različite torte, sa raznim kombinacijama ukusa. Mogu se umjesto bomončića puniti orašastim plodovima i suvim voćem. Ipak mislim da je efekat pinjate, odnosno mnogo šarenih bombonica koje skrivene u torti čekaju moment kad će se rasuti po stolu, ono je što ovoj torti daje svu potrebnu čar i oduševljava klince. Vrištanje od sreće i iznenađenja, otimanje oko bombončića i brljavi obrazi i prazni tanjiri rekli su i bez riječi sve što je trebalo…

Pinjata torta

Preporučujemo:

Bojanina torta
Bojanina torta
Medena torta
Medena torta
Brza torta
Brza torta
Markiza od jagoda
Markiza od jagoda

Leave a Reply

Your email address will not be published.