Marmelada i sok od dunja

 Marmelada i sok od dunjaDanas kad kupujemo marmeladu, biramo je od kajsija, jagoda, višanja… i nikad na policama ne vidim marmeladu od dunja…A izvorna starinska marmelada je od dunja. U stvari po dunjama je i dobila naziv. Na portugalskom se dunja kaže ‘marmelo’ . Najpoznatija je marmelada od pomorandži, a danas se prave od više vrsta voća. Pa kako su dunje skrivene u imenu, tako i većina marmelada sadrži dunje, koje su zadužene za savršenu marmeladastu teksturu zbog visoke koncentracije pektina.

Iako moja mama uvijek sprema džem od dunja, odlučila sam isprobati i marmeladastu kombinaciju i moram priznati da sam veoma zadovoljna. Savršeno nježna i glatka, uz pravi odnos kiselog i  slatkog marmelada od dunja, ako je to uopšte potrebno naglasiti osvojila nas je prvim zalogajem. Ali tu se priča ne završava.

Jer kad sam već odlučila praviti marmeladu, pomislih zašto iz istog lonca o jednom poslu ne bih dobila i malo soka od dunja…I tako je ova avantura ‘2 u 1’ započela…

  •  Marmelada i sok od dunja3 kg dunja
  • 3 kg šećera
  • 2 pomorandže
  • 6 limuna
  • Karanfilić
  • 3 litra vode

Dunje očistite od dlakica, najbolje mlakom vodom i sunđerom za prenje suđa. Odstranite eventualne nezdrave i crvave dijelove. Ja sam spremala marmeladu od domaćih neprskanih dunja pa je bilo tu posla … Ako želite nježnu žutu boju ogulite dunje, a ako više volite crvenkastu boju marmalade dunje nemojte guliti. Kako god, odstranite dio sa sjemenkama i isjecite dunje na komade pa prelijte vodom, na kilogram dunja sipajte litar vode. Kuvajte na srednje jakoj vatri 15-20 minuta, tj dok dunje ne omekšaju.

Procijedite dunje kroz sito ali ne bacajte sok. Dunje ukašite štapnim blenderom pa dodajte sok dvije pomorandže i dva limuna. Ako su pomorandže neprskane narendajte i malo korice, daće one lijepu aromu.

 Marmelada i sok od dunja

Na tihoj vatri kuvajte marmeladu, pazeći da ne zagori. Kad se počne zgušnjavati dodajte šećer oko 600g i par karanfilića. Šećer dodajite postepeno i prilagodite slatkoću vašem ukusu. Malo više ili manje neće praviti veliku razliku u kvalitetu, bitno je da ukus zadovolji vaša čula. Kuvajte polagano pa kad dobijete marmeladu gustne meda, što bude otprilike nakon 30-ak minuta vrelu je prespite u oprane i ugrijane teglice. Dobro ih zaklopite i ušuškajte pod ćebad da se polagano hlade.

 Marmelada i sok od dunjaIstovremeno dok kuvate marmeladu, u drugoj šerpi kuvajte sok koji ste prethodno ocijedili. Njega neće biti mnogo, oko 3 litra. Dodajte 2,4 kg šećera i sok preostala četri limuna pa kuvajte na tihoj vatri 15 minuta da se sav šećer rastopi i sok počne da se zgušnjava. Vreo sok sipajte u čiste tople boce pa i njih ušuškajte uz teglice pod ćebe.

Sutradan  kad se marmelada i sok ohlade spremit ih na hladno i mračno mijesto i čuvajte za zimske dane kad ponestane mirišljava zaliha dunja sa ormara…

Moje teglice su već zauzele svoje počasno mjesto među ovogodišnjim slatkim zimnicama, a ja ovaj recept šaljem  Kristini da na blogu Domaćiza za vas zauzmu svoje mjesto u oktobarskoj zbirci recepata koje povezuje jedna namirnica. Dunja. A sve u okviru blogerske igrice Ajme koliko nas je

 Marmelada i sok od dunja

Preporučujemo:

Džem od dunja
 Džem od dunja
Kompot od dunja
Kompot od dunja
Slatko od dunja
Slatko od dunja
Kolač od dunja
Kolač od dunja

Leave a Reply

Your email address will not be published.