Kompot od dunja

Kompot od dunjaZadnjih dana sve me nešto dunje okupirale. Te nazdravi dunjom, te zaigraj uz Žute dunje carigradske, te počni dan slatkim od dunja…

U stvari, kad god pogledam kroz prozor smješi mi se jedna dunja. Savila se od roda, žuta, mirisna, bogata dunja. Komšijska.

Pa mi nekako stalno na pameti. Mami da je kradem. Mami da je spremam. Zove me, doziva, priziva… I vrtim po glavi šta bih prije, slatko , džem, kitnkez, kompot od dunja…

Ali kad imaš komšije kao što su moje, ne možeš ni pošteno voćku ukrasti. Samo što baciš pogled, eto ih viču: Uzmi, molim te, koliko ti srcu drago. Uzmi, nosi, kuvaj, spremaj. Ne pitaj, samo pokupi koliko ti treba…

I šta sad da radim, kad mi je komšiluk takav, dobar, nesebičan, s osmjehom i raširenih ruku… ma ko bi ih odbio. A ko bi i ovim krasoticama sa grana odolio?

Kompot od dunja

 

  • 3 kg dunja
  • 2 l vode
  • 500 g šećera
  • Pola kesice limuntosa
  • 10-ak cvjetova karanfilića

 

Kompot od dunjaZa kompot sam se odlučila, kad sam ustanovila, da još imam teglica prošlogodišnjeg džema. Onda rekoh, hajmo spremati nešto novo. Ustvari staro. Mislim staro, ali novo u našoj kući.

Staro, novo, novo staro, baš sam se upetljala… kako god, jesen je, i mirišu dunje…

Recept za kompot,više je opisnog tipa, i mjere uzmite sa reervom. Mada nema tu nekih silnih caka i teško da ćete pogriješiti.

Dunje očistite, ogulite, sklonite sjemenke i tvrdi unutrašnji dio, pa izrežite na kocke veličine zalogaja. U oveću šerpu sipjte litar vode i pola limuntosa, i u to stavljajte dunje, redom kako ih gulite. Kad sve dunje očistite vidite treba li još vode, pa po potrebi dodajte, ali izmjerite količinu. Sad na litar vode sipajte 250 g šećera i dodajte karanfiliće. Meni je trebalo 2 litra vode i 500 g šećera.

Kompot od dunjaKompot od dunjaStavite sve zajedno da provri, pa stišajte da lagano kuvaju dunje u sirupu 15-ak minuta. Koliko da omekšaju i da počnu da mijenjaju boju od žute ka rumenoj.

U međuvremenu očistite tegle, i stavite ih u rernu da se sterilišu na 100 C, dok se dunje ne skuvaju.

Vruće tegle punite vrućim kompotom, dobro ih zatvorite, obrišite i okrenite na poklopac. Neka tako prenoće i ohlade se. Time će se vakumirati, i moći će dugo stajati na hladnom i mračnom mjestu.

I eto ga, časkom je sve gotovo dunje se rumene iz tegli, a mičekamo hladne i mračne zimske dane, koje ćemo obojiti ovim krasoticama.

Kompot od dunja

 

Preporučujemo:

Slatko od dunja
Slatko od dunja
Marmelada i sok od dunja
 Marmelada i sok od dunja
Džem od dunja
 Džem od dunja
Kolač od dunja
Kolač od dunja

One thought on “Kompot od dunja

Leave a Reply

Your email address will not be published.