Kisela cvekla

Kisela cvekla

Ako se mislili da je završeno sa zimnicama, eto nije. Ima par divnih namirnica koje možemo i kad zima stigne spremati za zimu 🙂

Cvekla, iako davno pristigla, čuva se po trapovima, pa je možete tokom cijele zime nabaviti i pripremiti domaću kiselu cveklu.

Mi baš volimo ovaj tako jednostavni recept, bez previše začina i blago slatkast, baš kakva je i cvekla u svom prirodnom obliku. Boja ostane savršeno očuvana, a cvekla krckava i bez zemljnog ukusa zbog kojeg mnogi od nje odustaju, kao što smo i mi dugo to radili…

 

 

 • 5 kg cvekle
 • 500 ml alkoholnog 9% sirćeta
 • 500 g šećera
 • 4 kašike soli

Kisela cvekla (1)Cveklu operate i ogulite, a najlakše je to završiti gulilicom za krompir. Složite u veliku šerpu, pazeći da su glavice iste veličine, a ako je neka prevelika jednostavno je prepolovite. Dobro posolite, otprilike jadna ravna supena kašika je mjera za najveću kuhinjsku šerpu, no najbolje da probate vodu. Meni 5 kg cvekle stane u dvije šerpe, pa otuda idu 2 kašike soli tokom kuvanja. Kuvajte cvekle na tihoj vatri. Obično je manje od sat vremena dovoljno da cvekle budu skuvane, sto ćete jednostavno znati tako što probate viljuškom. Ako možete da ubodete viljušku bez muke, cvekla je skuvana.

Ocijedite cveklu od vode i još toplu je izrežite na kriške oko 3 mm debljine. Ne pretjerujte ni sa debljinom, jer je malo bezveze ako su predebele kriške, ali nemojte ih ni previše utanjiti da se ne lomile prilikom punjenja tegli.

Toplu cveklu ređajte u oprane, tople tegle. Najbolje je da ih oprane pola sata grijete u rerni na 100C.

Kisela cveklaKad počnete da režete cveklu i punite tegle, stavite da prokuva sirće, šećer i 2 kašike soli. Izrezanu cveklu ređajte u tegle, i potrudite se da je što više stane,kako bi bilo što manje praznog prostora. I na kraju je pritisnite pritiskivačem za tegle.

Napunjene tegle zalijte vrelim prelivom, sačekajte par minuta pa dopunite tegle. Potrebno je da sva cvekla ogrezne u tečnosti. Zatvorite tegle, okrenite ih, provjerite da ne cure pa ih zamotajte u ćebe i ostavite barem jedan dan da se lagano ohlade.

Hladne tegle spremite u špaiz i koristite po potrebi.

Kako u ovaj recept ne ide bijeli luk, možete prilikom serviranja pripremiti marinadu od luka, peršuna i maslinovog ulja i njome preliti cveklu, ili je servirati posebno ostavljajući mogućnost svakome da začine po svom ukusu. Mi je ne začinjavamo, već uživamo u sasvim jednostavnom kiselo-slatkom ukusu cvekle.

Cveklu pripremljenu na ovaj način možete koristiti i kao osnovu za roze salatu, ako vam se prijelo nešto delikatnije 🙂

Kisela cvekla

Preporučujemo:

Kiselo slatka cvekla i pomorandže
 Cvekla sa pomorandžama
Ukiseljena šargarepa
Ukiseljena šargarepa
Roze salata od cvekle
Roze salata
Salata od cvekle
Salata od cvekle

6 thoughts on “Kisela cvekla

  • Tesko pitanje. 🙁
   Nisam probala, pa ne znam. Mi bas volimo tu slatku notu, pa mi nije ni palo na pamet da izostavim secer.
   Ako probate, javite rezultate 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.