Kiselo slatka cvekla i pomorandže

 Cvekla sa pomorandžama

Ove zime cvekla je na velika vrata ušla u moju kuhinju. Nismo je ranije ni previše voljeli ni koristili. Od ove zime sve je drugačije…

Ta bordo ljubav počela je salatom od svježe cvekle, pa je lagano rasla sa svakim novim receptom koji sam pripremala…

Bila je to ljubav na prvi pogled, pa nježna i romantična ljubav, a sada je već klasična romansa… Sa najnovijim receptom, u kojem su iskombinovane cvekla i pomorandže postala je i pomalo ekstravagantna, neočekivana, drsko kisela … ali na kraju je ostavila slatki ukus u ustima, i mamila za novim zalogajima i novim avanturama…

 Cvekla sa pomorandžama

  • 300 g kisele cvekle
  • 2-3 pomorandže
  • 30 g susama
  • 30 g sjemenki suncokreta
  • 20 ml maslinovog ulja
  • Peršunov list
  • So i biber

Za pripremu ove salate ja koristim domaću kiselu cveklu. Možete koristiti i kupovnu, ali pazite da nije začinjena bijelim lukom.

Takođe možete koristi i svježu cveklu koju treba obariti u slanoj vodi izrezati i začiniti, sirćetom (ili sokom od pomorandži) solju i šećerom… što se svodi na kiselu cveklu, zar ne?

E sad, pomorandže oguliti, razdvojiti na kriške i koliko je moguće odstraniti im bijelu opnicu. Kriške potom presijeći na dva do tri dijela i pomješati sa kriškama cvekle. Posuti susamom i sjemenkama bundeve, blago posoliti i pobiberiti.

Preliti uljem , lagano promješati, pa prije serviranja posuti sjeckanim peršunom.

Ova kiselo slatka kombinacija cvekle i pomorandži osvaja samim izgledom i vatrometom boja. Ali tu nije kraj, prava ljubav počinje s prvim zalogajem.

 Cvekla sa pomorandžama

 

Preporučujemo:

Kisela cvekla
Kisela cvekla
Salata od cvekle
Salata od cvekle
Roze salata od cvekle
Roze salata
Transformersi i/ili cvekla u čokoladnoj torti
Cokoladna cvekla torta

Leave a Reply

Your email address will not be published.