- Kuvaj za me - http://www.kuvajza.me -

Nedjelja u kuhinji

Nedjelja [1]Prošla je još jedna radna nedjelja. Raspust je davno završen i sad smo se već svi vratili u formu, i svakodnevne rutine.

A svakodnevne rutine znače i manjak vremena, i potrebu za boljom organizacijom… no, da ne duljim pogledajmo još jedan ‘radni meni’.Šta sam to zabrčkavala nedjeljom i odbrčkavala radnim danima…

Još u subotu sam skuvala šerpetinu juneće supe. Jednu trećinu sam odmah zakuvala, a ostatak sa rinflajšom [2] ostavila u frižder za kasnije. Obično ne zakuvavam supu ako planiram da stoji, jer zakuvana lakše uskisne. Takodje ako je zamrzavam, onda gledam da bude jača supa, odnosno da zaledim koncentrat supe i eventualno meso koje je kuvano (očistim od kostiju i viška masnoće) Sve sipam u plastičnu zdjelicu i zaledim. Kasnije kad je odmrzavam,svježu šargrepu izrežem na kockice stavim u malo vode da prokuva i dodam zaleđeni koncentrat supe, pa je razblažim zakuvam rezančiće i po ukusu dosolim i. I obično dodam granu celera ….i supa kao tek skuvana je na stolu…

Takođe sam u subotu napravila mesnu štrucu [3] (duplu mjeru), i naravno jednu smo pojeli a drugu , pečenu sam ostavila u masnoći od pečenja prekrivenu folijom u frižider. Kad dođe pravi čas krompir ću nasjeći na kriške, kao za musaku, i ispeći u masnoći, a štrucu ću dodati tek zadnjih par minuta , kako bi se ugrijala, ali ne i prepekla.

Ipak nedjelja je bila glavni dan za kuvanje, pa sam izdinstala kiseli kupus za podvrak [4], i ispržila duplu mjeru krmenadli. Pola za podvarak, pola za poseban ručak. Skuvala sam i grašak na gulašu [5], a za nedjeljni ručak klinci su izabrali krilca pečena u rerni [6]. Još sam spremila zelenu salatu i obarila i isjeckala spanać (da je spreman za pire koji ću praviti neki naredni dan)

I kompletan radni meni na kraju se sastojao od:

Ponedjeljak

Utorak

Srijeda

Četvrtak

Petak – kao i obično po švedskom principu, od svega po malo, da se isprazne preostale šerpice .

Kolače smo preskočili, posle slatkog januara odlučili smo se za jednu voćnu nedjelju…

Ovaj put ništa nije preteklo petak,  pa mogu reći da je radni meni bio savršeno odmjeren. Knap, što bi se reklo 🙂

Novi vikend je već kucao na vrata, a šta se u njemu krčkalo, sljedeći put…

Preporučujemo:

Nedjelja – dan za kuvanje [9]
Nedjelja [9]
Rinflajš i “Beli sos” [2]
Rinflajš [2]
Nedjeljni jelovnik 2 [10]
Nedjejni jelovnik [10]
Podvarak sa svinjetinom [4]
Podvarak  sa svinjetinom [4]