Zatop ft. SparkMe

Zatop

Kad razmišljate o nekoj dalekoj destinaciji, egzotičnom mjestu koje bi posjetili pitate se, šta mogu tamo vidjeti i doživjeti? Zbog čega ga posjetiti? Kakvi su tamo ljudi? Kakvi su im običaji? Tradicija? Kuhinja? Šta je to posebno, drugačije, izazovno? Zašto baš tamo otići…

Ista ova pitanja pita se i neko iz dalekog svijeta o Crnoj Gori. I kad poželi posjetiti nas, sigurna sam da ne dolazi pojesti bečku šniclu, marokanski kuskus ili italijansku pizu…

Stranac želi probati nešto novo, autentično, nešto što će pamtiti i o čemu će sa nostalgijom pričati. Želi ukus kojem će se vraćati.

I mi, ako želimo biti zapamćeni, moramo mu pokloniti avanture, događaje i ukuse koje nije i neće drugdje okusiti. Ukuse novog ali i dašak tradicije i autentičnu aromu crnogorske divlje ljepote. Ne smijemo je zaboravljati, već s njom se dičiti, i ljubaznošću i bogatom trpezom dočekivati i putnika namjernika i putnika prolaznika…

O pršutu sa planine pričati će oni po svijetu, o raštanu i kaštradini, mariniranom krapu, vinu, lisnatom siru i priganicama.Pričati će i o zatopu ako im ga poslužimo, i Crna Gora će svakim prijateljski dočekanim gostom imati novog obožavaoca, pratioca, ambasadora… To su naše kulinarske iskre koje ne smijemo ugasiti već ih rasplamsati u vatre po kojima će nas pamtiti.

 Zatop.

Da li se čuli za ovo neobično jelo sjeverne Crne Gore?

SparkMe.

Da li ste čuli za najbolju internet konferenciju u okruženju, pa i šire?

Znate li kako su naši stari jednostavno uspjevali iskoristiti sve što imaju, a imali su malo? Kako su se snalazili prije negoli je stigla struja, kako su spremali hranu i kako je čuvali za duboku zimu?

Znate li kako nastaju velike promjene, koja su to najveća dostignuća, i koji su noviteti i trendovi koji zaiskre i promijene svijet. Promijene ga na bolje, unaprijede, rasplamsaju, razbuktaju…

Točak, vakcina, internet!

Lista je mnogo duža, a ovo su mojih ‘top 3’.

Najnovija iskra bila je iskra 0/1 koja je stvorila svjet kompjutera, zapalila vatru digitalizacije, iz nje je zaiskrio svijet interneta, svijet svima (napokon) dostupnih informacija, veza sa cijelim svijetom…

Sad ta velika vatra baca nove iskre. Društvene mreže, velika virtuelna društva, postaju moćne zajednice koje stvaraju nove ideje, mijenjaju navike i stavove. Zaiskrio je blog, čudan neki medij gdje možete iznositi, činjenice, pretpostavke, ideje, razmjenjivati iskustva i emocije, naći istomišljenike kao i čuti suprotne argumente i stavove… a zbog svog neformalnog oblika, brzine kojom se stvaraju, šire informacije i reaguju na aktuelne dogadjaje, blogovi su sve čitaniji i praćeniji, sve cjenjeniji i uticajniji, pa i blog od iskre postade lijepa topla vatra.

Šta je sljedeća iskra, i koju će vatru zapaliti blogovat će se početkom ljeta na Sparku u Budvi.

SparkMe2015Kuvaj za me postoji već pune dvije godine, jednostavni online dnevnik obične zaposlene žene, majke, supruge, prijateljice…kulinarski blog u malenoj Crnoj Gori, jedan od rijetkih. Na prste jedne ruke svi bi stali, maleni i skromni, kao što je i crnogorska kuhinja, koja se razvila na svega par osnovnih namirnica, jer drugih nije ni imala. Pa opet na toj kuhinji izrasli su i mislioci i junaci, a ona se lagano širila i obogaćivala prihvatajući nove ideje i nove ukuse, nove iskre.

Sa istim ovim stavom i mi (blog i ja ) se razvijamo i Kuvaj za me raste i stiče nove pratioce, pa uživamo u najvećoj dobrobiti interneta, nemanju granica i lokaliteta. Crnogorski blog, no nismo lokalnog karaktera i čitamo se u okruženju, na Balkanu, kontinentu, cijelom svijetu. Čitamo se jer pitanje ‘šta sutra za ručak’, nije samo moja dilema. Čitamo se jer lijepa riječ i dobar zalogaj uvijek griju i okupljaju, kao i tople vatre.

Možda će sljedeća iskra u našem digitalnom svijetu buknuti u ozbiljnu vatru, baš na iskričavom SparkMe okupljanju, pa je to događaj koji ne smijemo propusti. Spremni za nove, iskre, vatre i buktinje, šta će zaiskriti, i šta se zakuvati, zajedno želimo otkriti, i blog i ja.

 SparkMe, zapali nas!

Kako pratit i imati pratioce, kako postati uticajan, kako prezentovati ljepotu koju posjedujemo, kako je razvijati i kako sa njom i od nje živjeti biće neke od tema na Sparku.

Čuti i upoznati uticajne ljude iz sfere digitalizacije, dio virtuelnog svijeta prevesti u realni, hashtagove i avatare zamijeniti izgovorenom riječi i toplim osmjehom uz kafu i dobar zalogaj. Naći se u društvu onih koji jutra počinju pretraživanjem Net-a u potrazi za novim saznanjima, idejama, informacijama… formirati nova prijateljsta, naći se i prepoznati u drušvu blogera, biti dio Sparka, osjetiti toplinu vatre, biti jedna od iskri…

Zašto biti na Sparku, razloga je i previše.

No da se vratimo na početak priče, šta je zatop i kako se i od iznutrica spremao delikates, koji se mogao čuvati dugo u zimu i konzumirati u zavejanim brdima, kad nije bilo ničeg drugog pri ruci.

Kako se sve što je moglo iskorištavalo za ishranu, kako se poštovao i najmanji komad mesa i kako se hrana čuvala i bez zamrzivača i konzervansa?

Ipak, prije nego se namrštite, sjetite se da viršle  #hotdog, koje u slast pojedemo i koje su jedan od osnova popularne isharne, samo vatra kojoj je možda baš zatop bio iskra…

ZatopA kako se zatop sprema, tačnog recepta u grame i kašike nema, snađi se sa onim što imaš osnova je recepta, i ja ću vam ga ispričati onako kako je i meni ispričan. Pa nek zapis stoji, i još jedna legenda o crnogorskoj kuhinji neka se priča i dalje, s koljena na koljeno, nekad putem priča pored ognjišta, danas putem digitalnih zapisa, interneta i bloga…

Skuvati ovčije ili juneće drobove, odnosno iznutrice. Očistiti ih, posoliti i kuvati sa bijelim lukom, biberom i lovorom.

Odvojeno skuvati svinjske džigerice, odvojeno i glavu. Očistiti meso sa kuvane glave i sitno narezati, dodati čvarke i pržiti na loju ili masnoći od čvaraka. Dodati usitnjene skuvane drobove i džigericu, po ukusu dodatno začiniti bijelim lukom i biberom i naravno dosoliti.

Upržiti, pa izliti u pokvašen pleh i ostaviti da se ohladi i stegne. Najbolje je,  zalediti.

Na kraju, kratko zagrijati da se zatopi odvoji od pleha i izvrnuti da se dobije ‘kolač’. Tanko rezati i služiti uz domaći hljeb i kisjelo mlijeko.

S tradicijom se rađamo, s njom živimo, ali i je i kreiramo. Tradicija upravo spaja zatop i SparkMe – na jednom smo porasli uz drugo rastemo. Zatop nas je hranio i odgojio, internet nas formira, povezuje, obogaćuje… i čuva zatop od zaborava…

sparkSparkMe prerasta u tradicionalno okupljnje internet sfere, ozbiljan događaj po kojem se Crna Gora prepoznaje, zbog koje se unosi u mape i kalendare. Još jedan razlog da posjetite Crnu Goru i probate crnogorsku kuhinju. Propustila sam prve dvije, treću ne smijem. Ovih dana biraju se zvanični blogeri spark.me konferencije, i ja se kandidujem bez razmišljanja.

 Dio slika preuzet sa SparkMe i facebook stranice Spark.me

Preporučujemo:

Mamurluk koktel, jer SparkMe opija
Mamurluk koktel
Darkova web kuharica-Panna cotta s bijelom čokoladom i kokosom
Panna cotta s bijelom -ìokoladom kokosom i korom naran-ìe Darkova web kuharica 7 9
Proja
Proja
Ja u kuhinji-Dip od pasulja sa kreker kašičicama
Dip od pasulja i krekeri kao katiƒice-03

Leave a Reply

Your email address will not be published.