Salata sa pečenim paprikama

Salata sa pečenim paprikama

 

Volim velika okupljanja, slave, svadbe i rođendane…Volim veselu atmosferu i nasmijana lica. Volim pjesmu i veselje, a slagala bih i kad bih rekla da ne volim bogatu trpezu i šarenilo ukusa , kojima nas svaki put iznenade vrijedne domaćice.

Čak unaprijed znam i radujem se specijalitetima u kojima ću uživati, a svaka domaćica ima svog aduta. Kod moje kume na prvom mjestu je salata sa pečenim paprikama…

 

Salata sa pečenim paprikama

  • 4 crvene pečene paprike, roge (85 kcal)
  • 4 jaja (320 kcal)
  • 120 g trapista (386 kcal)
  • 120 g šunke (156 kcal)
  • 400 g pavlake (828 kcal)
  • 200 g majoneza (1472 kcal)
  •  So i biber
  • Peršunov list

Ukupno: 3247 kcal

Salatu sa pečenim paprikama možete spremati u jesen kad zarumene paprike, i kad dvorišta mirišu na pečene parike, pinđur i ajvar.

Najljepše je to što pečene paprike možete zalediti, pa u njima uživati tokom cijele godine. I ovo je jedan od baš tih momenata.

Paprike obično pečemo u jesen , na otvorenom, ostavimo ih da se malo ocijede i pakujemo po 5-6 u kese. Kad ih odleđujem, u tmurne zimske dane, samo stavim kesu u vrelu vodu. Paprike se raskravljuju  polako,a  tako odleđene veoma se lako gule, i čiste od sjemenki.

 Salata sa pečenim paprikama

Salata sa pečenim paprikamaOčišćene paprika posoliti i ostaviti da se oslobode viška tečnosti.

Dok se paprike odleđavaju treba pripremiti tvrdo kuvana jaja.

I posle je sve lako. Jaja izrezati na kockice, takođe i trapist i šunku. Paprike ocijediti što se bolje može pa i njih izrezati na kockice.

Iako sam pisala mjere, ovo je jedna od onih ‘otprilike’ salata, potrebno je samo da je svih namirnica u istoj mjeri, a mjeru povećavate ili smanjujete po potrebi.

Kad ste sve isjeckali, promješate, po potrebi dosolite i pobiberite, ja volim da je malo paprenije pa ne štedim na biberu i uglavnom koristim mješavine bibera koje se mogu kupiti u malim mlincima. Kako samo zanosno mirišu.

Pomješati pavlaku i majonez,dodati i sitno sjeckani peršun, pa preliti preko salate. Sve dobro promješati i ostaviti da se ohladi i i pomalo stegne.

I ovdje se može prilagođavati količina pavlake i majoneza, zavisno da li volite kremastiju ili kompaktniju salata, i koji ukus preferirate.

 Salata sa pečenim paprikama

Salata sa pečenim paprikama dobije i divnu, narandžasto-crvenu nijansu, a kako je bogata i jaka, to je preporučujem samo uz domaće kiflice ili pogaču. Pored nje, ja jednostavno zaboravim probati ostale đakonije koje se nađu na stolu, a na slavskim trpezama zaista svega lijepog i ukusnog bude…

Preporučujemo:

Salata s piletinom
Salata s piletinom
Kukuruz-tuna salata
Kukuruz-tuna salata
Coleslaw salata
Coleslaw
Urnebes salata
Urnebes salata

Leave a Reply

Your email address will not be published.