Lovačke šnicle

Lovačke šnicleOdavno nisam ništa pisala… Prodje i mjesec, a eto i godina. Ali nisam vas zaboravila. Samo sam se malo odmarala, družila i uživala u hrani. Naravno i slikala sam mnogo toga, i sad ću , nadam se, izaći iz tog lijenog perioda i početi da pišem.

2015 se završila, i neka je. Nije bila baš sjajna, ali opraštam joj – ispala je bolja nego što je na početku obećavala.

Dani prolaze i trudim se sjećati ih se sa zadovoljstvom, pamtiti samo lijepe trenutke, i sa osmijehom ići dalje. Nove godine su pred nama, a njima trebamo dati šansu. S godinama se i mi mijenjamo, i neka ovo bude priča o promjenama, napredovanju i sazrijevanju.

Mi smo u ovoj uveli još jedno jelo u naš redovni jelovnik. Lovačke šnicle. Do prije par mjeseci klinci bi se bunili, zbunjeni preplitanjem aroma, bogatim ukusom koje vino i senf daju mesu, pa još sve uz dosta bijelog luka i lovora. Bilo je to izgleda previše različitih aroma za malena nježna nepca. Ali momci rastu i počinju uživati i u jelima prepunim ukusa, a ja sam ponosna – još jedna kulinarska objeda je ostvarena – opet su još punih usta zaključili da lovačke šnicle moramo praviti ponovo…

Lovačke šnicle

  • 700 g  junećih šnicli
  • 50 g brašna
  • 30 ml ulja
  • 100 ml bijelog vina
  • 1-2 kašičice senfa
  • list lovora
  • 3-4 češnjića bijelog luka
  • So, biber

 

Juneće šnicle treba izlupati i blago posoliti. Svaku uvaljati u brašno i kratko pržiti na dobro zagrijanom ulju. Bitno je da porumene, ali nije potrebno da su potpuno ispržene. Kad su šnicle porumenile, skloniti ih iz tiganja pa u njega dodati sitno sjeckani bijeli luk i propržiti. Preliti sa 2 kašičice brašna pomiješane sa senfom i razmućenom u bijelom vinu. Smanjiti temperature na minimum, i miješajući na tihoj vatri formirati sos.

Lovačke šnicle

Po ukusu dosoliti i pobiberiti obilato, krupno mljevenim biberom. Vratiti šnicle u pripremljeni sos, pa dodati vode tako da šnicle ogreznu u sosu i dva lista lovora.Poklopiti i dinstati na tihoj vatri oko 30-40 minuta.

Lovačke šniclePo potrebi dodavati vode, vrijeme dinstanja nije konačno već je potrebno provjeriti viljuškom da li su šnicle omekšale i daju li se lako presijeći. Naravno ako volite intenzivniji ukus vina možete umjesto vode , vinom podlivati šnicle.  Ipak sačuvajte koju čašu vina, lijepo će ići kasnije uz gotov ručak, a s njim će i raspoloženje porasti, i vesele priče vragolasto poteći.

Nama lovačke šnicle najbolje pašu uz pire-krompir, posute svježim peršunom, a kao dekoraciju jednostavno sam dodala i par kolutića barene šargarepe.

Lovačke šnicle namjerno sam izabrala za prvi recept u ovoj godini, neka simbolično predstalja lov na pozitivna iskustva, lijepe dane i trenutke od kojih ćemo graditi drage nam uspomene.

Lovačke šnicle

Preporučujemo:

Fefer šnicle
Juneće šnicle u gulašu
Juneće šnicle u gulašu
Juneće šnicle iz rerne
Juneće šnicle iz rerne
Lovački gulaš
Lovački gulaš

2 thoughts on “Lovačke šnicle

Leave a Reply

Your email address will not be published.