Liker od vina

Liker od vina

 

 

Možda čudno zvuči, liker od vina, mislim već vino samo po sebi božansko je piće, ali kad mu dodate i začine pa ukuvate sa šećerom dobije se nešto zaista fantastično – divan liker od vina da vam ugrije i dušu i tijelo. Ne razmišljajte, već probajte.

Pogodan za hladne zimske dane, i sve one momente kad vam treba malo topline i ljubavi. Jednako dobar i za praznične dane i sve one lijepe trenutke kad želite nesebično podijeliti svoju ljubav i sreću.

Liker od vina

 

 

  • 1 l crnog vina (810 kcal ako je alkohola 12 ‰)
  • 1 kg šećera (4000 kcal)
  • 2 limuna
  • 0,5 l ruma (1400 kcal)
  • Štap vanile
  • Pola kašičice cimeta
  • Pola kašičice čilija
  • Pola kašičice bibera

 

Ukupno: 6210 kcal

Liker od vinaStavite u oveću šerpu vino i šećer pa promješajte kako bi šećer počeo da se topi. Dodajte začine (možete naravno napraviti svoju omiljenu kombinaciju), pa  kuvajte na tihoj vatri 10 min od kada provri.Dodajte 2 limuna izrezana na kriške i rum, pa  ostavite 15 min da se prohladi.

Još topal liker sipajte u boce i dobro zatvorite. Ja sam prilikom sipanja pazila da talog ostane u šerpi kako ne bi začini naknadno pojačali arome.

Liker od vinaMeni je ovo bilo preintenzivno slatko i jako pa sam dodala i 2 čaše obične vode pred kraj kuvanja kako bih ga malo razbila, čisto da se zna, mada mislim da intenzitet zavisis ponajviše od samog vina a ja sam koristila domaće prilično jako i slatko.

Intrigantna je ta kombinacija slatko-kiselog,  kao i vatreni ukusi koji vas dobro zagriju i raspolože, a kojih postanete svjesni tek pošto progutate. Zaista prava stvar za nazdraviti, za podijeliti radost i sreću,  za iskazati nježna ali vrela osjećanja bez ijedne izgovorene riječi…

Kako se iza svega krije grožđe to ja ovaj recept šaljem Jovanki koja je ovomjesečna domaćica u igri Ajme, koliko nas je

Preporučujemo:

Kuvano vino
Kuvano vino
Liker od rogača
Liker od rogača
Palačinke Kralja Nikole
Palačinke Kralja Nikole
Liker od drenjina
Liker od drenjina

Leave a Reply

Your email address will not be published.