Kuvana jaja

Kuvana jaja

Kako napraviti savršena kuvana jaja? Bez zelene ivice na žumancetu, bez narandžaste tačke u sredini (neskuvani dio), kako ih lijepo potom oguliti?Uz par malenih trikova sve je lako i jednostavno – u samo pet koraka za nekoliko minuta…

 

 

Prvo operite jaja i istrljajte ih spužvom za suđe. Ne zaboravite da je ljuska porozna, pa sve ‘nečistoće’ koje se nalaze na ljusci tokom kuvanja dijelom završe i u samom jajetu.

Drugo pravilno rasporedite jaja u šerpi. Stavite na dno šerpe jaja u jednom sloju ali tako da ima prostora između njih pa ih prelijte hladnom vodom, neka je vode 2 cm iznad jaja. Koliko jaja će stati zavisi od obima šerpe. Potrebno je da se jaja ne sudaraju prilikom kuvanja.

Treće je provjera svježine jaja. Ona koja isplivaju nisu svježa i najbolje ih je ukloniti. Svježa jaja će ostati na dnu.

Četvrti korak je samo kuvanje. Stavite kašičicu soli i kašičicu sirćeta u vodu u kojoj kuvate jaja. Smanjit ćete vjerovatnoću pucanja jaja. Kuvajte jaja tačno 3 minuta na najjačoj vatri od momenta kad prokuva voda, onda ugasite kolo ali ostavite jaja još 10 minuta na kolu. Nek se voda lagano smiri.Ovo će dati pravu čvrstinu žumancetu, bez zelenih primjesa, a koliko će žuto biti zavisi ipak samo od toga koliko je koka jela kukuruza 🙂

I konačni peti korak je hlađenje jaja. Nakon onih 10 minuta stavite jaja pod hladnu vodu da se u njoj ohlade. Najbolje je da šerpu stavite pod tanji mlaz hladne vode nekoliko minuta. Ovo tuširanje hladnom vodom će pomoći kasnije u guljenju jaja. Biće lako odstraniti koru a ne ponijeti dobar dio bjelanca.

 

Preporučujemo:

Jaja iz lukovine
Jaja iz lukovine
Sasi voda
Sasi voda
Barena riža
Barena riža
Slatko od dunja
Slatko od dunja

Leave a Reply

Your email address will not be published.