Korpice s jagodama

 

Korpice s jagodama Odlučila sam prvomajske praznike provesti uživajući u ukusima proljeća, ali uz minimum truda. Preumorna od prethodnih dana nisam baš orna za sate i sate provedene u kuhinji, ali nekih se užitaka ipak ne želim odreći.

I tako umjesto velike prvomajske torte, na stolu se našlo par brzo poteznih delicija. Izabrala sam poslastice jednostavne za pripremu, ali nezaboravnih ukusa…. i sve je znaku jagoda…

Prva slastica koju vam predstavljam su jednostavne korpice s jagodama, nježne i prhke, prepune divne kreme u dva ukusa, vanile i naravno jagode…

 

  • 250 g lisnatog tijesta (1 kora, 1373 kcal)
  • 1 C šlag krem od jagoda (225 kcal)
  • 1 Dolcela vanilija krema za kolače (403 kcal)
  • 650 ml mlijeka (227 kcal)
  • 125 g putera (944 kcal)
  • 300 g jagoda (108 kcal)
  • 1 kašičica instant želatina (16 kcal)

Ukupno: 3096 kcal

Korpice s jagodamaLisnato tijesto ostavite da se odmrzne pa razvaljajte tako da možete izrezati 12 krugova čašom od 2 dcl. Pošto je tijesto i dalje debelo, svaki krug dodatno još malo razvaljajte i istanjite. Kalup za mafine okrenite naopačke, pa preko izbočenih dijelova prebacite razvaljane krugove tijesta formirajući korpice.  Da biste izbjegli mogućnost da se korpice međusobn slijepe stavljajte tijesto na svaki drugi kalup.

Pecite korpice na 220C 12-15 min, odnosno dok lijepo ne porumene. Iako se peku u dvije ture, neće biti potrebno mnogo vremena ni truda, obećavam vam.

Korpice s jagodamaDok se korpice peku, očistite jagode odvojite 12 lijepih za dekoraciju a ostale viljuškom izdrobite, tako da ih usitnite, ali ipak da ostanu djelići jagoda.

Umutite  šlag krem od jagoda sa 150 ml mlijeka,dodajte jagode i kašičicu instant želatina. Izmješajte i ostavite da se hladi.

U drugoj posudi umutite Dolcelin krem za kolače sa ukusom vanilije i 500 ml mlijeka, pa dodajte omekšali puter i sve dobro umutite.

U međuvremenu, korpice su pečene, sklonite ih sa kalupa i okrenite da stoje kao korpe. Kad se prohlade rasporedite u korpice kremu sa jagodama , a preko nje vanila kremu.

Možete kremu nanositi špricem, ali i kašikom, pa malo zamotajte, biće šarmantne i tako nesavršene.

I na kraju svaku korpicu ukrasite lepezom od jagode, a možete dodati i listiće mente kao kontrast…Korpice s jagodama

Ako imate strpljenja ostavite korpice u frižideru da prenoće, a ako nemate i nije neka šteta, korpice će biti malo prhkije , a krema nepotpuno stegnuta, ali užitak neće izostati…fine prkhe korpice sa obiljem nježne glatke kreme i svježinom jagoda uvijek obećavaju trenutke sreće i zadovoljstva…

Korpice s jagodama

 

Preporučujemo:

Mus sa jagodama
Mus sa jagodama
Čizkejk sa jagodama
Čizkejk sa jagodama
Rumenko
Rumenko
Kremaste kocke sa jagodama
Kremaste kocke sa jagodama

2 thoughts on “Korpice s jagodama

Leave a Reply

Your email address will not be published.