Keks torta Maša

Keks torta Maša

 

 

Divna čokoladna torta sa keksom koji se prosto izgubi u kremu. Torta kojo ne možete odoljeti, klinci je obožavaju, a nevjerovatno laka za napraviti…

 

 

 

 

  • 1,5 margarin (375g, 2812 kcal)
  • 200g šećera u prahu (804 kcal)
  • 6 jaja (480 kcal)
  • 250g čokolade za kuvanje (1332 kcal)
  • 3 kašike ruma (30ml, 84 kcal)
  • 1 kg keksa (4150 kcal)
  • 2 dcl čokoladnog mlijeka (184 kcal)
  • 2 šlaga s vodom (400 kcal)

Ukupno:10246 kcal, bez fondana i sa šlagom, ipak ovo je povelikih 20 parčadi što daje 512 kcal po parčetu. Pa i mije mnogo…

Razdvojiti bjelanca od žumanaca, pa umutiti pjenasto 6 žumanaca i šećer u prahu pa kuvati na pari samo kolikol da proključa i u to dodati 200 g izlomljene čokolade za kuvanje pa skloniti s vatre i miješati dok se čokolada ne rastopi u potpunosti. Pjenasto umutiti margarin i onda mu polako dodavati ohlađeni čokoladni fil i 3 kašike ruma.

Posebno umutiti 6 bjelanaca i onda ih lagano dodati u prohlađeni krem. Kad je fil lijepo umućen ostaviti ga u frižider da se stegne.

2 dcl čokoldnog mlijeka umlačiti i poželji dodatno začiniti rumom ili kafom, mada ja to ne radim. Dovoljan mi je čokoladni ukus sam po sebi, a i klinci nisu baš ljubitelji ni ruma ni kafe.

Keks umakati u mlijeko i složiti osnovu 5×4 kocke, pa filovati šestinom fila. I tako redom. keks torta ima 5 slojeva keksa između kojih je tanji sloj fila. Zadnjom šestinom fila namazati i bočne starnice. Na svaku kocku staviti zvrk od šlaga i posuti tortu rendanom čokoladom (preostaih 50g).

Ipak kako je ova torta prilično kompaktna to je rado koristim kad želim obložiti tortu fondanom..

Februar 2015:

U igrici Ajme, koliko nas je Nataša sa bloga Kolači  zadala je keks za temu mjeseca, a ovo lijepa torta bila je moj prvi izbor.

Preporučujemo:

Gabon torta
Gabon torta
Čokolešnik torta
Čokolešnik torta
Iskra torta
Iskra torta
Čoko-Moko Torta
Čoko-Moko Torta

One thought on “Keks torta Maša

  1. Pingback: Ajme koliko nas je! Rezultati za veljaču, tema: keks

Leave a Reply

Your email address will not be published.