Filovana pileća prsa

Filovana pileća prsa

Ako bih se u nešto mogla sa sigurnošću kladiti onda je to odgovor na pitanje ‘Šta ćemo za ručak?’ . Bez greške Marko uvijek odgovara ‘Pohovne šnicle.’, a Matija odmah dodaje ‘Mogu li i one punjene usput?’ Balša se pomalo mršti. On više voli natur šnicle, i ne sviđa mu se da bude nadglasan.

A kad se već usudim postaviti pitanje, moram i ispoštovati odgovore, odnosno želje.

Odmah da vam priznam, ako već nisam, ne volim baš taj proces pohovanja, gomilu tanjira pred sobom, nered u kuhinji i miris prženja. Pohovano, bilo šta, ipak volim ali bi moj izbor uvijek bio povrće :tikvice, karfiol ili paprike

I zato idem zasukti rukave i ispunjavati želje, za Marka su pohvane šnicle, za Matiju su filovana pileća prsa, a za Balšu ću ipak spremiti i laganu varijantu bez poha. Možda i koju tikvice spremim za svoj merak.

 • 3 para pilećih prsa (do 1 kg)
 • Filovana pileća prsa6 kriški pečenice (oko 20 g)
 • 12 kriški edmera (oko 30 g)
 • 2 jaja
 • 70 g brašna
 • 50 g prezle
 • 6 kašičica senfa
 • So
 • 3 dcl ulja za prženje

Tatar sos:

 • 70 g  kisele pavlake
 • 50 g majoneza
 • 3 kisela krastavca
 • So i biber

Kad želim spremati filovana pileća prsa, biram komade manje do srednje veličine, maknem im unutrašnji mišić (mi ga zovemo ribica)a osatak pažljivo očistim od žilica i mogućih koščica. Rasiječem na pola i raširim, pa posolim. Soliti treba nešto manje od uobičajenog  jer će sir i pečenica takođe pustiti dosoliti prsa, pa ne treba pretjerivati.Ja uvijek koristim barenu pečenicu jer je blaža. Ako želite staviti dimljenu pečenicu ili pršutu morate biti posebno oprezni sa soljenjem.

Filovana pileća prsaFilovana pileća prsaFilovana pileća prsaFilovana pileća prsa

Pripremljena prsa zatim lagano premažem senfom sa unutrašnje strane, otprilike ravnom kašičicom, a onda punim. Na obje polovine stavim po krišku edamera,  pečenicu na jednu polovinu. Poklopim i redom uvaljam u brašno, zatim umočim u umućena jaja, i na kraju uvaljam u prezlu. Obično miješam prezlu i brašno, jer mi je tako poh laganiji i manje grub, a ipak zadrži hrskavost koju volimo.

Nafilovana i pohovana prsa pržim u dosta ulja na laganoj vatri. Moraju se malo duže pržiti jer su, tako  filovana, prilično debela, pa treba biti pažljiv sa vrelinom ulja da poh ne bi pregorio. Filovana pileća prsa obično pržim 2-3 minuta na jednoj, pa 2-3 minuta na drugoj strani na 5 od 9 podioka na skali toplote.

Filovana pileća prsa

Ostatak mesa, ili ispohujem ili blago posolim i kratko ispržim na malo ulja da porumeni pa dodam malo vode, poklopim tiganj i ugasim kolo. To je meso po Balšinom meraku.

Od priloga uz filovana pileća prsa može ići svašta. Uobičajen prilog nama je bareni krompir i tatar sos, bez kojeg ne možemo ni zamisliti ovu vrstu jela.

Sos spremam veoma jednostavno, pomješam pavlaku i majonez, narendam kisele krastavce i sve posolim i pobiberim po ukusu, dobro izmješam i to je to. Sos je spreman i prije nego se piletina isprži, a i moji mišovi lako namirišu omiljeni ručak pa i oni spremni čekaju za stolom.

Filovana pileća prsa

Preporučujemo:

Maestro pileća salata
Maestro pileća salata
Pileća susam salata
Pileća susam salata
Tikvice pohovane u rerni
Tikvice pohovane u rerni
Piletina u šafranu
Piletina u šafranu

Leave a Reply

Your email address will not be published.