Dekupaž jaja

Dekupaž jaja

 

 

Uskoro će Vaskrs i farbanje jaja. Jedna od kuhinjskih akcija u kojoj klinci posebno uživaju. Anja, Marko i ja smo odlučili naučiti dekupaž tehniku ukrašavanja jaja….a rezultate procijenite i sami….

 

Dekupaž jaja

 

  • kuvana jaja
  • šarene salvete
  • 1 bjelance
  • četkica i makaze
  • ulje

Jaje kokošije jedno prosječno ima 80 kcal, od čega 20 otpada na bjelance a 60 na žumance.

Dekupaž jajaPotrebna su lijepo tvrdo skuvana jaja, naravno nepuknuta. Nekoliko lijepih salveta, četkica, makaze i jedno bjelance umućeno samo malo viljuškom.I na kraju krpica natopljena uljem. Potrebno je još malo mašte , živaca i spretnih prstića.

Salvete se razdvoje na svoje slojeve i koristi se samo najtanji oslikani sloj. Izrežu se željeni motivi pa se lagano lijepe na jaje koristeći umućeno bjelance kao ljepilo. Četkicom se bjelance premazuje od sredine slikice ka krajevima lijepeći je ze kuvano jaje.Potrebno je malo pažnje i mnogo nježnosti kako se tanahna slikica ne bi podvila ili pocjepala.Dekupaž jaja

Ukrašena jaja se ostave da se prosuše i na kraju se premažu krpicom (može ostatkom salveta) umočenom u ulje, kako bi dobilo lijepi sjaj.

Mogu se dekupaž tehnikom ukrašavati i obojena jaja, pa je mogućnosti na pretek. Nije teško, vrlo je zanimljivo pa smo Anja, Marko i ja zaista uživali … i naravno nestrpljivo čekali kad ćemo se lupati jajima…

Dekupaž jaja

Preporučujemo:

Jaja iz lukovine
Jaja iz lukovine
Tuna Pašteta
Tuna pašteta
Salata s jajima
Salata s jajima
Spanać u gnijezdu
Spanać u gnijezdu

Leave a Reply

Your email address will not be published.