- Kuvaj za me - http://www.kuvajza.me -

Mamine kiflice

Mamine kiflice [1]

 

Ništa ljepše no kad zamirišu mamine kiflice. Mnogo je recepata za kiflice i svi imamo svoj omiljeni, ali mamine kiflice su  – mamine. Nijedne druge nisu tako lijepe i mekane, nijedne druge ne mirišu tako bajno, nijedene druge vas ne izvlače sanjive iz kreveta, ni uz jedne druge dan ne počinje tako toplo i sa puno ljubavi, kao uz mamine kiflice.

Tako se ja sjećam djetinjsta, i toplih kiflica u subotnje jutro… i nadam se da će i moji mišovi nekada nekome pričati kako su najljepše mamine kiflice…

 

 

Tijesto:

Fil:

Ukupno: 3957 kcal

Umutiti jaje, ulje, kvasac i šećer, pa dodati mlijeko, so i prosijano brašno.Umijesiti tijesto spiralnoim mutilicama miksera, pa ostaviti utopljeno da raste dok se ne udvostruči.

 Premijesiti  tijesto i podijeliti na 4 kugle, svaku kuglu razvaljati na krug pola prsta debljine pa isjeći na 8 kriški. Svaki dobijeni trougao filovati u širem dijelu i zarolati. Klasične su sa sirom, mada se mogu filovati i kremom, džemom ili ostaviti jednostavno prazne… za svakog po volji …

Mamine kiflice [3]Mamine kiflice [4]Mamine kiflice [5]Mamine kiflice [6]

Kiflice složiti na pek papir, premazati umućenim žumancetom i na svaku staviti komadić margarina, tako da se sav margarin ravnomjerno raspodjeli na svih 32 kiflice i po želji posuti susamom.Uključiti rernu, i ostaviti za to vrijeme kiflice da nadolaze.

Peći na 250C 10 min, tj dok lijepo ne porumene.

Mamine kiflice [7]

Eto to su kiflice po receptu moje mame. Danas kad sam i ja mama imaju dodatno značenje. Sad znam kako je lijepo izmamiti osmjeh i sjaj u očima malenim bićima koja vam znače sve na svijetu. Ništa ljepše no kad zamirišu mamine kiflice.

Preporučujemo:

Šašave kiflice [8]
Šašave kiflice [8]
Kroasani [9]
Kroasani [9]
Pica-kupus kifle [10]
Pica-kupus kifle [10]
Pletenice [11]
Pletenice [11]