- Kuvaj za me - http://www.kuvajza.me -

Feta sir sa orasima i maslinama

Feta sir sa orasima i maslinama (2) [1]

Kako unijeti malo promjena u ukus i izgled novogodišnje trpeze, pitanje je koje ovih dana svi vrtimo po glavama.

Par klasika je neminovno na stolu. Od pečenja i ruske salate ne odustajemo, ali zato možemo ponešto dodati.

Predlažem vam feta sir sa orasima i maslinama. Dovoljno je svega par minuta za pripremu, a gosti će biti oduševljeni. Aromatizovan sir će  odlično upotpuniti pečenje, savršeno će se slagati sa domaćom pogačom, pa vam ga od srca preporučujem.

Za dekoraciju:

Feta sir sa orasima i maslinama (3) [2]Sir izrežite na kocke, a zatim složite na papirni ubrus da popije višak tečnosti. Orahe krupno isjeckajte, a masline isperite toplom vodom.

Prespite sir u posudu koju  možete poklopiti i koja je malo veća od potrebne zapremine. Pospite sir origanom, pobiberite, pa dodajte orahe i masline i sve prelijte maslinvim ulje. Poklopite i par puta prevrnite posudu, kako bi se sve lagano izmješalo, a sir ipak ostao u komadima. Ako pokušate da miješate kašikom najvjerovatnije će se pretvoriti u kašu, pa zato oprezno i nježno samo preokrećite posudu.

Ako imate vremena najbolje je ovu lijepu sir- salatu pripremiti par sati prije služenja kako bi se ukusi bolje izmješali, ali ako nemate vremena , nije prevelika šteta. Odličan je i za brzu degustaciju.

Nadam se da ćete uživati u prazničnima ukusima, i da ćete ovu divnu snježnu kombinaciju uvrstiti u vašu listu omiljenih (super laganih) prazničnikh delicija.

Feta sir sa orasima i maslinama (1) [3]

 

Preporučujemo:

Lubenica i feta sir na salatu [4]
Lubenica i feta sir [4]
Brza riblja salata [5]
Brza riblja salata [5]
Grilovane nektarine sa aromatičnim sirnim namazom [6]
Grilovane nektarine [6]
Smokve sa pršutom [7]
 Smokve punjene pršutom [7]