- Kuvaj za me - http://www.kuvajza.me -

Zgužvana zeljanica

Zgužvana zeljanica [1]

 

 

 

 

Gibanice, zeljanice, rolane, gužvane…ne zna se koja je bolja,a šta ću da pravim obično odlučim tek kad otvorim kore i vidim da li su čitave ili pocijepane, tanke ili debele…e, a nekade su domaćice same spremale kore….

 

 

 

Ukupno: 2965 kcal

Potreban je paket kora za pitu, 500 g očišćenog spanaća, 350 g sira, 3 jaja, čaša jogurta …

Zgužvana zeljanica [3]Umutim fil od jaja, jogurta, izmrvljenog sira, malo ulja, 1/4 kesice praška za pecivo i posolim po potrebi. U njega dodam spanać koji sam prethodno očistila, isjekla na rezance i blago posolila, pa rukom ocijedila od soka koji je pustio. Onda dodam kisele vode da se dobije ne pregust fil (oko pola čaše).

Pouljim tepsiju pa je pokrijem sa dvije kore, koje treba uzdići uz ivice. Ostatak kora cijepam pa ih malo zgužvam i time zahvatam fil. Slažem takve grudvice jednu pored druge u tepsiju sve  dok ne ostanem na dvije kore. Ako je ostalo fila njime prelijem gužvaru pa je pokrijem sa preostalim korama. Izbockam ih viljuškom mjestimično i premažemi vodom i uljem. Stavim u rernu ugrijanu na 250C pa smanjim na 200C i pečem oko 45min, da se lijepo isuši i poraste.
Kad je izvadim iz rerne, prekrijemje mokrom ali ocijeđenom pamučnom krpom da se prohladi..

Najbolje ide uz ladan jogurt i paradajz…

Zgužvana zeljanica [4]

Preporučujemo:

Heljdina pita sa koprivama [5]
Heljdina pita sa koprivama [5]
Sirnica by AnaM [6]
Sirnica by AnaM [6]
Rolat od gljiva [7]
Rolat od gljiva [7]
Pita s višnjama [8]
Pita s višnjama [8]