- Kuvaj za me - http://www.kuvajza.me -

Mamina torta

Mamina torta2 [1]Moja mama kuva najbolje!

Iako  danas sestra i ja i same pravimo torte ipak najrađe uživamo u najljepšim (čitaj) maminim tortama , i pored svih klasičnih,novih, modernih recepata najljepša ostaje  mamina torta. Svake subote mama bi napravila tortu i prije nego se mi probudimo, a onda bi nas cijelo prijepodne mučila čuvenom prijetnjom :’Da je slučajno niste takli, dok se skroz ne ohladi.’

Konačno, posle divnog porodičnog ručka, željno očekivana, stizala je i torta na sto…

…ali jedna je torta ispred svih tih famoznih torti koje mama sprema , kad Irena i ja pričamo o maminoj torti, mislimo samo na jednu, a to je lagana voćna torta sa vanila kremom i mnoštvom voća, sve ostale su xyz torte, ali ovo je The Mamina torta.

Kore:

Fil:

Voće:

Ukupno:  5606 kcal, ovo je jedna od ‘lakših’ torti pa navalite!!!

Iako moja mama peče jednu koru, ja nikako da savladam metodu ravnomjernog rezanja kora pa mi je lakše da pečem tri odvojene. Dakle, razdvojite 3  jaja na žumanca i bjelanca koja treba čvrsto umutiti sa par zrna soli. 2 žumanca  (treće ostavite sa strane) umutiti sa 3 kašike šećera i 1/3 vanil šećera, pa dodati 4 kašike brašna, i na kraju bjelanca ali njih lagano umutiti ručnom mutilicom. Izliti koru u kalup (30 cm) i peći na 170 C 10-12 min. Provjeriti čačkalicom tijesto pa ga izvaditi iz rerne i iz kalupa, a ja koristim i papir za pečenje tako da jednostavno samo sklonim papir sa korom i stavim novi. I sve ponoviti još 2 puta.

Za fil umutiti 3 žumanca (ostalo je od svake kore po jedno) sa 10 kašika šećer,15 kašika brašna i 1 vanil šećerom, i naravno 2 dcl mlijeka. Pa umiješati u 1 l hladnog mlijeka ( ne mora baš iz frižidera) i kuvati na laganoj vatri uz stalno miješanje. Ako imate šerpu sa duplim dnom to je najbolja varijanta, u protivnom možete kuvati na pari (šerpa sa filom u većoj šerpi sa vodom) ili u nekoj šerpi za koju sto sigurni da ne zagorjeva.

Kad provri fil, i gustine je pudinga sklonite ga sa šporeta, prekrijte mokrom krpom i ostavite da se ohladi.

Pjenasto umutiti maslac ( u maminu tortu ne ide margarin 🙂 ), pa dodati ohlađeni fil i sve dobro umutiti u glatku vanil kremu.

I to je sve, primjetit će te da nema praška za pecivo, pudinga, gustina i drugih dodataka, već da je ovo jedna vrlo jednostavna torta-brašno, jaja,šećer, mlijeko i puter i malčice vanile…i mnooogo mamine ljubavi…

Mamina [2]

Mama obično pravi jednostavnu tortu sa jednom vrstom voća,a  jagode i breskve bile su naši favoriti.

Ja sam ovaj put ipak kombinovala razne vrste voća, ponajviše radi vizuelnog efekta. Prvu koru sam premazala filom ravnomjerno rasporedila sve vrste voća (1/3 ukupne količine), pa poklopila drugom korom koju sam takođe premazala filom, tako da je voće došlo između dva sloja fila. Ovako kore bivaju sočnije, voće ne mijenja značajno boju, a prilikom rezanja parče ostaje kompaktno. Opet se druga kora premaže filom, pa se pospe voćem i preklopi trećom već nafilovanom korom. I na kraju se cijela torta premaže filom, a ja volim da je skromno namažem sa strana kako bi pomalo virilo voće , ali bogato odozgo i natrpam voćem. Fila ima zaista mnogo pa ne štedite.

Mamina torta [3]

I konačno tortu treba ukrasiti i odozgo preostalim voćem, pa staviti par sati na hlađenje (najbolje preko noći). Zavisno od vrsta voća i raspoloženja torta može biti svaki put kao nova, ali jedno je sigurno biće to mekana i sočna torta , voće  će prosto mamiti iz nje, a jednostavni vanila krem će povezati ovu prelijepu tortu u nezaboravan doživljaj, i darivati vam mnogo mnogo radosti,  i ljubavi koju samo majka može dati.

Preporučujemo:

Lagana orah torta [4]
Lagana orah torta [4]
After Eight [5]
After eight [5]
Bojanina torta [6]
Bojanina torta [6]
Doboš torta [7]
Doboš torta [7]