- Kuvaj za me - http://www.kuvajza.me -

Bajadera

Bajadera [1]

 

Vrijeme je da se počne pripremati Novogodišnji meni. Uvijek nešto novo, ali uvijek i ponešto staro. I tako bajadere izađoše u prvi plan. Bajadera je kolač bez kojeg se ne dočekuje Nova…

 

 

 

Smjesa:

Glazura:

Ukupno:5478 kcal

Staviti vodu i šećer da prokuvaju i kuvati još par minuta, da se dobije šerbet gustine sirupa. Skloniti sa vatre pa dodati margarin izrezan na listiće i miješati dok se ne rastopi.

U prohlađenu smjesu dodati orahe i keks pa sve dobro izmješati. Smjesu podijeliti na dva jednaka dijela i u jedan dodati rastopljenu čokoladu, pa tu dobijenu tamnu smjestu razvaljati na pek papir u pravougaonik 1 cm debljine. Da bi se dobila lijepa ravna površina, preko smjese staviti pek papir pa proći oklagijom, i ostaviti u zamrzivač na 5-10 minuta da se stegne.

Preko tamne smjese sa koje ste sklonili pek papir razvaljati onda svijetlu pa, pa i nju pokriti papirom i izravnati. I opet u zamrzivač na 10 minuta dak se sprema glazura.

Bajadera [2]Bajadera [3]Bajadera [4]Bajadera [5]

Rastopiti 100 g čokolade sa 3 kašike mlijeka i 6 kašika ulja, pa prohlađenom glazurom preliti bajaderu. Poravnati dugačkim nožem, i malo prodrmati poslužavaonik kako bi se glazura ravnomjerno rasporedila.

Bajadera [6]

Ostaviti bajaderu da se skroz rashladi na sobnoj temperaturi, pa je staviti u frižider i sutra je vrlo oštrim i tankim nožem sjeći. Prvo joj izravnati svaku ivicu, tako što ćete odsjeći 1-2mm, pa onda sjeći malene pravougaonike.

Onaj dio koji ste odrezali možete na licu mjesta pojesti, jer ipak je red da se proba, a možete ga umjesiti pa napraviti kuglice, ili neke druge figurice koje ćete koristiti da ukrasite nekoliko bajadera na tanjiru. Biće to ujedno i najslađa i najukusnija dekoracija koju možete napratviti.

Bajadera [7]

Preporučujemo:

Slatki grijeh [8]
Slatki grijeh [8]
Bajadera od tikvica [9]
 Bajadera od tikvica [9]
Čokoladna pita [10]
Čokoladna pita [10]
After Eight [11]
After eight [11]