- Kuvaj za me - http://www.kuvajza.me -

Sečuan piletina

Sečuan piletina [1]

Sve češće spremam brza jela, uglavnom zbog nedostatka vremena. No što je brzo nije uvijek i kuso.

Volimo pomalo egzotične ukuse… volimo ljuto i začinjeno… mali momci nisu baš ludi za povrćem, a ja tragam za kombinacijama koje će još poneku namirnicu uvrstiti u jelovnik…

Tragam, uspjevam, ne uspjevam, kako kad. Jedna od kombinacija koja prolazi na našem stolu je sečuan piletina. Pikantna, sočna, puna povrća i lagane riže…

Sve u jednom obroku i sve za 30-45 minuta, i sve se pojede, šta više poželjeti od jela?

Za sečuan piletinu, važe pravila kao i za većimu kineskih jela, što raznovrsnije i šarenije, i što pikantnije to bolje. Pa ako poželite nešto dodati ili oduzeti slobodno pustite mašti na volju i prilagodite recept svome meraku.

Sečuan piletina bila je ovog vikenda neplaniran, ali savršen izbor. Sve je počečo nekim čudnim šatorom razapetim kod Rektorata?

Vraćajući se s pijace naletismo na izložbu na otvorenom. Saznasmo da je 01.mart međunarodni dan zaštite i spasavanje, pa svratismo da se malo družimo sa neumornim i neustrašivim čikama i tetama koje su tu kad zaguste za čas… Momci su bili oduševljeni, druženje sa junacima i herojima, isprobavanje šljemova, uživljavanje u ulogu neustrašivih gorskih spasioca, vatrogasaca i pilota, bila je doživljaj koji će dugo da se pamti i vrti u malenim glavama.

Za ozbiljan ručak više nje bilo vremena, pa u duhu vatrogasne priče ja ‘zapalih’ trpezu vatrenom sečuanskom piletinom….

Piletinu izrezati na uske trakice i blago posoliti. Trakice neka budu male – veličine zalogaja.

Povrće očistiti i izrezati takođe na trakice: paprike, kupus i praziluk, najlakše je sve izrezati na žilijen.

Rižu proprati, kratko propržiti na vrelom ulju i preliti vodom (4 puta više vode nego riže). Kuvati na tihoj vatri. Parom tretirana riža je idealna za barenje, jer ostane rastresita nakon kuvanja, i sve što treba je ocijediti je od viška tečnosti.

U woku u zagrijanom ulju pržiti piletinu 3-4 minuta uz stalno miješanje.

Sečuan piletina [2]Piletinu skloniti, pa nastaviti sa prženjem povrća, kratko na jakoj vatri.Povrće je najbolje pržiti redom dodajući od tvrđeg ka mekšem.

Pržiti par minuta, pazeći da povrće ne omekša previše i ne izgubi boju. Upravo ta sačuvana krckavost povrća je najineteresantnija u ovom jelu. I naravno opasno ljuta kombinacija začina.

Preliti kečapom i soja sosom, pa dodati začine i vratiti piletinu. Ako imate svježe čili papričice i đumbir, još bolje, sitno ih narežite odnosno narendajte. Uvijek su začini ljepši kad ih svježe koristite.

Dodati kuvanu i procijeđenu rižu.Promiješati i toplo servirati.

I eto sve je tu, u jednom tanjiru, ukusno, preukusno, ukusno da bolje ne može, pa ako volite ljuto, i začinjeno, slobodno izvolite.

Pa ako i vama iskrsne neka neočekivana avantura, ne očajavajte, ručak ipak može biti na stolu, brz i lagana pa opet ukusan i bogat.

Sečuan piletina [3]Dan zaštite i spašavanja obilježen je u organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore  – Direktorata  za vanredne situacije. Mi smo uživali, a vama neka djelić atmosfere prenesu Balša i Marko…

Dani zaštite i spasavanja [4]Dan zastite i spasavanja (2) [5]Dan zastite i spasavanja (3) [6]Dan zastite i spasavanja (5) [7]Dan zastite i spasavanja (6) [8]Dan zastite i spasavanja (7) [9]Dan zastite i spasavanja (4) [10]Dan zastite i spasavanja (8) [11]Dan zastite i spasavanja (9) [12]Dan zastite i spasavanja (10) [13]Dan zastite i spasavanja (11)Dan zastite i spasavanja (12) [14]Dan zastite i spasavanja (13) [15]Dan zastite i spasavanja (14) [16]Dan zastite i spasavanja (15)Dan zastite i spasavanja (16) [17]Dan zastite i spasavanja (17) [18]Dan zastite i spasavanja (18) [19]Dan zastite i spasavanja (19)Dan zastite i spasavanja (20) [20]Dan zastite i spasavanja (21) [21]Dan zastite i spasavanja (23)Dan zastite i spasavanja (22) [22]Dan zastite i spasavanja (24) [23]

Preporučujemo:

Kineska piletina [24]
Kineska piletina [24]
Maestro pileća salata [25]
Maestro pileća salata [25]
Cezar salata [26]
Cezar salata [26]
Piletina sa rezancima od povrća [27]
Piletina sa rezancima od povrća [27]