- Kuvaj za me - http://www.kuvajza.me -

Rizi-bizi s piletinom

[1]Kad na šporeta krčka pileća supica, skoro pa sigurno je da će iz rerne da zamiriše pilav. Ovaj put u malo bogatijm izdanju. Rizi-bizi s piletinom.

Još dok traju topli dani i dok klinci trče za loptom, pravimo privid raspusta. Ozbiljne lekcije još nisu počele, zadaća je malo, pa slobodnog vremena momci imaju na pretek.

Moje slobodo vrijeme je, s druge strane, sve kraće i kraće, i trudim se što bolje i ekonomičnije ga iskoristiti. Jedna od caka, koja uvijek pomaže, je kuvanje ručka na principu iz jedan u dva.

Pileća supa i rizi-bizi se tu savršeno uklapaju. A često mi daju i mogućnost da započnem pripremu ručka za vikend a završim bilo koji radni dan…

[2]

Za supu:

Dodatno za rizi-bizi:

Piletinu za početak oprati, očistiti i obariti. A kad je već barimo, dodati i nešto korjenja (šargarepa, celer, pašternjak) i eto je divna pileća supa [4]. Kuvati pola sata. Obarene komade piletine izvaditi i složiti u Stone Legend [5] modlu. Posoliti, dodati 2-3 kašike ulja i staviti da se peku na 220 C.

[6]Dobijenu supu procijediti i odvojiti 400 ml. Ostatak zakuvati.

Istovremeno na 2-3 kašike ulja izdinstati sitno narezan luk, pa dodati grašak i šargarepu narezanu na sitne kockice. Prodinstati zajedno i na kraju dodati ispranu rižu. Sve dobro izmješati i začiniti. Soli i bibera po ukusu, a ko voli (nije obavezno) može dodati i kašičicu suvog začina.

[7]Preko polupečene piletine (nakon 15-20 minuta) rasporediti pripremljenu rižu s povrćem, i zaliti je pilećom supom. Po potrebi dodati još čašu vode , a tečnosti je potrebno da bude duplo više nego riže. Vratiti u rernu i peći još 40 minuta, dok i riža ne bude lijepo zapečena.

Ostatak supe zakuvati rezančićima vratiti iskuvano povrće, začiniti po ukusu i ostaviti da se prohladi do željene temperature.

I kao što vam već rekoh, iz jednog lonca izađoše i supa i rizi-bizi. Kompletan ručak na stolu. Često ga spremam, jer je ova kombinacija uvijek na listi odgovora na čuveno pitnje: šta ćemo sutra za ručak. Kako poluspremljena riža može da pričeka koji dan u frižideru, to često supu skuvam u nedjelju, a rizi-bizi složim, pa samo zalijem i zapečem neki naredni dan. Sad kad su momci poodrasli, poknekad i oni nakon škole odrade tih par dodatnih koraka u kuhinji, i mene dočekaju postavljenim stolom i ručkom koji zanosno miriše iz kuhinje… A onda, nema me sretnije…

[8]Post nastao u saradnji sa Delimano Stone Legend [5] posuđem.

Preporučujemo:

Pileća supa [4]
[4]
Pilav [9]
Pilav [9]
Pileći ajmokac [10]
Pileci ajmokac [10]
Đuveč sa piletinom [11]
[11]