- Kuvaj za me - http://www.kuvajza.me -

Piletina sa rezancima od povrća

Piletina sa rezancima od povrća [1]Piletina sa rezancima od povrća spremana je maksuz za časopis Hrono kuvar [2].

A za vas – ljubitelje klikanja, prenosim tekst o blogu uz prateći recept :-)… naravno u malo širem izdanju… nekom hrono, nekom ne…

Kuvaj za me nastao je prije tri godine sa idejom da podijelim iskustva i kuhinjske avanture. Klinci ‘nećejedi’, zahtjevan posao, dežurstva i česta odsustva od kuće tjerala su me da mijenjam taktike u kuhinji  i pronalazim nove načine da uz sve obaveze ručak ipak stigne do stola, topal, domaći i pun ljubavi.

Ljepoti kuvanja naučile su me mama i baka, pa se trudim da i moja kuhinje miriše čarobno i trpeza izgleda bajno kao što su njihove koje pamtim još iz naranijeg djetinjstva. Pored tradicionalnih mađarskih, bosanskih, crnogorskih, u mojoj kuhinji su se odomaćila i mnoga nova jela, jer rado istražujemo i isprobavamo nova čudesa, šireći tako lepezu zalogaja u kojima porodično zajedno uživamo.

Piletina sa rezancima od povrća [3]Inspiraciju za nove kulinarske avanture pronalazim u običnim stvarima,  ponekad je to neka nova namirnica, ponekad jednostavna ženska priča, a ponekad i sami mišovi dođu sa svojim zahtjevima i  maštovitim kombinacijama. I upravo je to najljepši dio kulinarskih priča, razmjena ljubavi kroz obične svakodnevne rituale porodičnih obroka.

Kako po profesiji nisam kuvar, već inženjer, trudim se da svaki proces, pa i kuvanje optimizujem, svedem na minimum, pojednostavim i olakšam sebi put do cilja, a to je da mojim momcima podarim tanjir pun ljubavi, jer ljubav se iskazuje i malim svakodnevnim gestima, a priprema obroka upravo je jedna od njih.

Iako Kuvaj za me nije primarno posvećen hrono kuhinji, na blogu se mogu naći interesantni recepti koji zadovoljavaju i hrono uslove, a kako je posvećen jednostavnosti, brzoj i lakoj pripremi to vam predlažem večeru za čiju pripremu nećete uprljati previše posuđa, potrošiti ne više od 30 minuta, a uz malene korekcije u istom obroku mogu uživati i vaši dragi koji hrono ipak zaobilaze.

Piletina sa rezancima od povrća [4]

Piletina sa rezancima od povrća (za dvije osobe)

Piletina sa rezancima od povrća [5]

 

 

1.Obariti brokoli u slanoj vodi. Ako koristite zaleđeni, biće dovoljno kuvati ga 1-2 minuta nakon što provri. U slučaju  svježeg, dužinu barenja treba prilagoditi.

2.Piletinu izrezati na rezance i začiniti carry-em, posoliti i pobiberiti po ukusu. Preliti sa 2 kašike maslinovog ulja i ostaviti da se marinira dok pripremiti povrće.

Piletina sa rezancima od povrća [6]

3.Praziluk, jednu tikvicu i komorač izrezati na rezance. Najjednostavnije izrezati ih seckom na žilijen trakice. Drugu tikvicu izrezati na uzdužne kriške.

Piletina sa rezancima od povrća [7]

4.Ocijediti brokole, ali sačuvati vodu.

5.Ugrijati kašiku ulja pa izgrilovati kriške tikvica  i odložiti ih da se hlade. Po ukusu posoliti.

Piletina sa rezancima od povrća [8]

6.U istoj posudi na najjačoj vatri propržiti 2-3 minuta piletinu uz stalno miješanje. Dodati 2 kašike vode od brokolija i rezence od povrća . Poklopiti 2 minuta na jakoj vatri da povrće omekša, pa otvoreno uz miješanje pržiti još par minuta, dok sva tečnost ne ispari.

Povrće ne treba da bude ‘prekuvano’ već da zadrži boje i blago krckavu teksturu.

Piletina sa rezancima od povrća [9]

7.Dodati brokoli i dosoliti po potrebi.Sve lagano promješati i servirati uz grilovane kriške tikvica i posuti svježim ruzmarinom. Umjesto iglica ruzmarina možete koristi i cvjetiće, koji će jelu pored arome podariti i romantični izgled.Piletina sa rezancima od povrća [10]

 Hrono kuvar [11]Hrono kuvar2 [12]

Piletina sa rezancima od povrća [13]

Napomena:

Umjesto grilovanih tikvica uz piletinu i rezance od povrća možete servirati i na ploči zagrijane tortilje, čime je ovaj obrok uz male korekcije pogodan i za one koji hrono ne prate, i omogućava vam da uz minimum korekcija svi uživaju u ukusnoj večeri.

Preporučujemo:

Kineska piletina [14]
Kineska piletina [14]
Kus-kus sa povrćem [15]
Kus-kus sa povrćem [15]
Sečuan piletina [16]
Sečuan piletina [16]
Šareni pileći ražnjići [17]
Šareni pileći ražnjići [17]