- Kuvaj za me - http://www.kuvajza.me -

Mađarski raštan

 

Mađarski raštan [1]

Udala se Mađarica za Crnogorca. On bi raštan, a ona gulaš…I tako moja mati zbrčka raštan po mađarski, što bi rekli tri jezika govori a četvrti namiguje… Bo’me, posle ove divoe, otac više nije tražio ‘raštan na kaštradinu’…

 

 

Ukupno: 2625 kcal

 Očistiti 1,5 kg raštana maći drške i izrezati na krupnije rezance pa obariti kratko u blago posoljenoj vodi i ocijediti. Naravno, najbolji je raštan kad dobro smrzne u bašti.

Mađarski raštan [3]Dok se bari raštan potrebno je izdinstati 1 veću glavicu crnog luka i dva češnjića bijelog. Sve sitno sjeckano, na to dodati crvenu papriku izrezanu na par kriški, začiniti biberom u zrnu, začinom , crvenom ljutom paprikom, pa dodati junetinu na kocke,  oko 500g, i sve dinstati na tihoj vatri.Po potrebi dodati čašu vode.

Na gulaš koji se krčka bar 30min (zavisno od mekoće mesa) dodati obaren raštan, pa sve zajedno krčkati dalje dok i meso i raštan ne omekšaju.

Raštanu kao i svim drugim kupusima treba dosta masnoće da bi omekšao, pa ne štedite na noj, biće ljepši i sočniji…A pošto je ovako pripremljen manje silan, i ljut da otvara apetit to će brzo i nestati sa stola…

Mađarski raštan [4]

Preporučujemo:

Mađarski gulaš [5]
Mađarski gulaš [5]
Lovački gulaš [6]
Lovački gulaš [6]
Boranija na gulašu [7]
Boranija na gulašu [7]
Gulaš s bundevom [8]
Gulaš s bundevom [8]