- Kuvaj za me - http://www.kuvajza.me -

Tufahije

Tufahije [1]

Iako je mnogi smatraju izvornom bosanskom poslasticom, pečena jabuka punjena orasima je prešla ogroman put još iz Persije preko Otomanskog carstva sve do Balkana gdje se odomaćila, posebno u Bosni….Ali pošto se na arapskom jabuka kaže tuffáh, jasno je odakle su tufahije stigle…

 

 

 

Tufahije [2]

 

 

Ukupno: 4675 kcal (ako šlag mutite sa vodom, ne dodaju se kalorije od mlijeka.I pazite koliko ste se opustili sa čokoladnim prelivom, ima ~ 500 kcal/100g)

Obično kupim 20 jabuka ajdara srednje veličine. Oprem, ogulim i izdubim ih  (najbolje onom spravicom za paprike).Slozim  ih u pleh i napunim šećerom (otprilike 20 g  po jabuci), pa zalijem sa 150 ml vode i pečem na 200-220C.

Gotove su kad lijepo porumene i dobiju staklastu boju, a ja u  međuvremenu sameljem 300 g oraha.

Tufahije [3]Tufahije [4]Tufahije [5]Tufahije [6]

Tufahije [7]

Kad su gotove, izvadim jabuke iz rerne i ostavim ih 5min. Onda svaku okrenem, pa odlijem sok koji se napravio tokom pečenja. Sok sipam u orahe tako da se dobije smjesa gustine slavskog žita. Time punim još vruće  jabuke pa ih ušuškam  jednu uz drugu, ako neka i pukne posle hlađenja će se lijepo formirati u kompaktnu jabuku. Na kraju sve zalijem preostalim sokom i ostavim da se ohlade.

Tufahije [8]

Tufahije [9]Tufahije [10]Tufahije [11]

Ohlađene jabuke ukrasim šlagom i višnjama, ili šlag-kremom, pa pospem orasima i rastopljenom čokoladom….

Tufahije [12]

Služe se hladne. I vjerujte mi ništa lakše za spremiti. Bez greške, a oduševit ćete sve koji ih probaju… Sama činjenica da postoje vjekovima sve govori…

Preporučujemo:

Kolač s jabukama [13]
Kolač s jabukama [13]
Prhke štrudlice sa dunjama i jabukama [14]
Prhke štrudlice sa dunjama i jabukama [14]
Celer salata [15]
 Celer salata [15]
Pita s jabukama [16]
Pita s jabukama [16]