Urnebes sarma

Urnebes sarmaJesmo li se zasitili od novogodišnje treze? Jesmo li sve pojeli, ili se još vuku ostaci po frižideru? Ali, bez obzira na sve, posle Nove Godine, stižu nam Badnje veče i Božić, pa opet iznova smišljamo i kombinjemo novu trpezu. Ne posustajemo, i trudimo se da bude drugačija od prethodne, a opet uz sve napore vraćamo se klasicima.

E zato, danas vam dajem jednu sasvim običnu, a opet sasvim novu ideju. Urnebes salata svima je poznata i omiljena uz pečenje, pa baš prija za ove zimske praznike. A volimo mi i kiseli kupus, kakva bi to trpeza bez kupusa bila? I zato idemo iskombinovati ove dvije divotice, i napraviti sarmice, ali ne obične, već urnebesne.

Ma ko još jede sarmu za salatu?, pita te se sad.

Probajte i pridružite se grupi, jer od dobre tople sarme, bolja je samo ova urnebesna.

Urnebes salata

  • Urnebes sarma300 g starog kravljeg sira
  • 150 g ljutog ajvara
  • 100 g pavlake
  • 2 češnja bijelog luka
  • Tucana ljuta paprika (po ukusu)
  • So

I još:

  • 10-ak listova kiselog kupusa
  • Tucana paprika
  • Sušeni vlasac
  • 2 kašike maslinovog ulja

Urnebes uvijek spremam po ovom receptu, i samo , zavisno od gostiju prilagodjevam ljutinu. Nekome balgo, nekome srednje, a nekome opako urnebesno. Jednostavno  – izdrobim sir, dodam bijeli luk, pa posolim po potrebi. Onda malo pavlake i puno domaćeg ajvara do željene kremaste faze i na kraju tucane paprike po ukusu, a za mene to znači – što više to bolje.

Urnebes sarmaIpak, kad spremam sarmice, gledam da je urnebes malo čvršći pa pavlaku dodajem u minimalnoj mjeri.

Kiseli kupus isperem, odvojim listove i skinem im kočanje. Zatim ih samo istuširam vrelom vodom i ostavim na da se ocijede. Ne treba kupus da izgubi na svojoj svježini, već samo da postane malo savitljiviji i lakši za oblikovanje. Svaki list kupusa onda lagano premažem maslinovim uljem, i filujem urnebesom pa motam sarmice. Sarmice složim na poslužaonik, pa ih prelijem ostatkom maslinovog ulja i posprem tucanom paprikom i suvim vlascem.

Preostali  urnebes obično serviram pride, pa kako ko voli- nek i izvoli.

Urnebes sarmaSve onda ide na hladjenje barem sat vremena da se sarmice stegnu, a onda na sto da ukrase i obogate ionako već veselu trpezu. Ipak, iako je na stolu obično šareno i raznoliko, nađe se mjesto i za ove  svježe i urnebesne ljepotice.

Nadam se da vam se dopala, i da ćete uskoro javiti kako su vaše sarmice ispale, da li su bile urnebesno zanimljive i neobične…

Preporučujemo:

Urnebes salata
Urnebes salata
Kupus-paprika rolnice
Kupus-paprika rolnice
Sekelj gulaš
 Sekelj gulaš
Sarma
Sarma

Leave a Reply

Your email address will not be published.