Sušeni paradajz

Sušeni paradajz

Prethodna sedmica bila je rekordno topla u Podgorici, čak je i zvanično zabilježena najtoplija ikad izmjerena noć, a prethodni rekord je još iz davne 1950.

21.07.2015 najniža izmjerena (noćna) temperatura iznosila je 30,8C, dok je cijela sedmica bila obilježena dnevnim temperaturama preko 40C.

Prošli vikend je već mirisao na osušenu travu i užareni asfaltpa je već i sama pomisao na kuhinju i kuvanje izazivala graške znoja. Ipak ovakav vremenski bilten pogodovao je jednoj kulinarskoj akciji.

Bilo je ovo pravo vrijeme da se pripremi sušeni paradajz. Iako nisam mnogo kuvala, eto, spremala sam zimnicu –u najvrelijim julskim danima…

  • 3 kg paradajza
  • 2 dcl maslinovog ulja
  • Grančice svježeg ruzmarina
  • Listovi svježeg bosiljka
  • 2-3 češnja bijelog luka
  • 2-3 ljute papričice
  • So

Sušeni paradajz

Prvi put sam spremala sušeni paradajz pa sam se odlučila posavjetovati sa Draganom. I sve što vas još interesuje, ili ja preskočim u ovoj priči naći ćete kod nje na blogu Gaga u kujni.I ne, nemojte se zadržati samo na ovom receptu već proskitajte blogom. Gaga je divna domaćica pa sam sigurna da će vas lijepo ugostiti i da ćete barem slikama utoliti glad za mnogim đakonijama, nadam se da ćete se poneku odlučiti i isprobati 😉

Paradajz treba izabrati da je zreo, čvrst i bez oštećenja. Kvalitetno povrće osnovni je uslov za kvalitetnu zimnicu. Sad, kažu da je za sušeni paradajz najbolje koristiti šljivar odnosno Roma. Ja ga nisam pronašla, mada se po ovoj vrućini nisam ni previše trudila. Isprobati ću ga u drugoj turi.

Sušeni paradajz

Paradajz treba oprati, isjeći na kriški i odstraniti im sjemenke, kako bi se što prije isušio. Složiti na odgovarajući podlogu, na primjer veći poslužavaonik ili tepsiju, pri čemu ga možete staviti na pek papir kako se ne bi zalijepio tokom sušenja.

Pradajz treba posoliti , otprilike kao za salatu da bi so pomogla oslobađanju tečnosti, pa time i bržem sušenju. Istovremeno so i tjera insekte koji požele sletiti na paradajz tokom sušenja.

Sušeni paradajz

Nije neophodno, ali kriške paradajza možete posuti aromatičnim biljem, ja sam stavila par listova bosiljka i ruzmarina iz moje male bašte.

Kažu da nema potrebe za pokrivanja paradajza tokom sušenja, no mene su nervirale muve koje su oblijetale, mada nisu slijetale, a bojala sam se da će i prevelika ljetnja žega loše uticati, pa sam ga pokrila, da ne izgori 🙂

Kako nisam imala gazu pri ruci, snašla sam se sa plažnom maramom, prethodno otkuvanom.

Sušeni paradajz

Kako je bilo toplo možete vidjeti na slikama, uz napomenu da je termometar bio samo minut na suncu, a i to je bilo dovoljno da pokaže 47C.

Paradajz obično (na temperaturama reda 30C) treba sušiti par dana, ja sam zahvaljujući nepamćenoj vrelini sve završila za 1,5 dan, a vjerovatno bi bilo i brže da ga nisam pokrivala.

Osušeni paradajz možete, ako se bojite da su muve ipak svraćale, samo provući kroz kipuću posoljenu vodu pa ga prosušiti još 10-15 minuta u rerni na 100C.

E sad, moja osnovna briga bila je kako ga sačuvati za zimu, i čini mi se da je ideja da se osušeni paradajz spakuje u kesice i jednostavno zamrzne najbolja.

Sušeni paradajz

Takođe možete i paradajz složiti u teglice, pri čemu ćete između redova paradajza slagati začine. Ja sam koristila bijeli luk, ruzmarin i bosiljak. I naravno ljute papričice, jer kod mene nema ništa bez njih. A onda sve zaliti maslinovim uljem i ostaviti dobro zatvoreno u frižideru. Ipak, ako paradajz nije dovoljno osušen postoji opasnost da počne da se buđa, pa preporučujem da ga marinirate po potrebi i u manjim količinama.

Sad još ostaje pitanje, a kako ga koristiti. Ima mnogo recepata za hljebove, peciva, pašte i salate sa sušenim paradajzom, pa je na vama da izaberete šta vam se dopada. Moj prvi izor bila je jednostavna salata.

Sušeni paradajz

Polutvrdi dimljeni sir sa planinskim biljem sam narezala na kockice (200 g), složila na posteljici od rukole (nekoliko listova, 10-15 g), pa preko sira složila sušeni paradajz i masline i sve zalila maslinovim uljem u kojem je paradajz mariniran i posula krupno mljevenim mixom bibera.

Ovu jednostavnu kombinaciju služila sam uz hljeb koji se ne mjesi, pa smo ne samo omastili brke već i prste umačući topli krckavi hljeb u aromatično mslinovo ulje …

Preporučujemo:

Šopska salata
Šopska salata
BBQ sos
BBQ sos
Gaga u kujni – Zapečeni bri i sušeni paradajz
Zapečeni bri sa paradajzom
Kuvani paradajz
Kuvani paradajz

2 thoughts on “Sušeni paradajz

  1. Vanja, odličan ti je paradajz! Bogme bih i ja omastila prste u toj divoti od dimljenog sira, rukole, maslina i mirisnog sušenog paradajza u ulju…
    Hvala što si ga spremala po mom receptu ♥

Leave a Reply

Your email address will not be published.