Sok od kopriva

Sok od kopriva

Već u aprilu i maju mogu se po livadama naći mlade koprive, pa tako branje kopriva može biti cilj jedne proljetnje šetnje. Izuzetno zdrava kopriva je zanemarena na našoj trpezi, a od nje se mogu spremati mnoga ukusna jela…vratimo je tamo gdje pripada…danas pravimo okrepljujući sok od kopriva i agruma…

 

 

 

  • 30 vrhova mladih kopriva
  • 3 pomorandže
  • 2 limuna
  • 2 l vode
  • 1 limuntos
  • 500 g šećera (2000 kcal)

Kalorije najvećim dijelom dolaze od šećera.Od ove mjere dobije se 2l sirupa za oko 6-7l soka pa čaša soka sadrži oko 60 kcal

Koprivu berite na nezagađenim livadama, a ako je kupujete na pijaci neka to bude samo kod teta od povjerenja… Za pripremu se koriste mladi vrhovi, sa svega 5-6 listova brojeći od vrha ka dnu. Uvijek, ali baš uvijek koristite rukavice u radu sa koprivom, kako bi izbjegli neugodne plikove. Ne zaboravite da je ona u narodu poznata kao Žara.

Dobro operite listove koprive, a limun i pomorandže ostavite oprane u hladnoj vodi 1 sat. Najbolje bi bilo koristiti neprskane proizvode, no ko će sa sigurnošću to znati, osim ako nemate svoje.

U 2 l vode razmutite pola kila šećera pa u to potopite listove koprive i agrume izrezane na kriške 5-10 ml debljine.Ostavite poklopljeno da odstoji 24 h, a s vremena na vrijeme i promješajte.

Sutradan dobro sve rukama izgnječite, i listove kopriva i agrume. Procijedite dobijeni sok dodajte 1 limuntos (može i više ako volite kiselije, i ako očekujete da će sok potrajati). Sok sipajte u čiste boce pa ga čuvajte u frižideru. U mnogim receptima stoji da se treba prokuvati, ali time bi se samo uništio dobar dio baš onih bitnih sastojaka, posebno vitamin C pa ga ja ne kuvam.

Ovako dobijen sok je malo rjeđi od klasičnih sirupa, pa se obično razmućuje hladnom vodom u omjeru trećina soka, dvije trećine vode…a kako je ukusan i okrepljujući uvjerite i se sami….

Majsku temu za igricu Ajme, koliko nas je zadala je Ingrid sa bloga Prekratak dan. I ja za ulaznicu šaljem sok od kopriva…

Preporučujemo:

Čorba od kopriva
Čorba od kopriva
Dvojni C
Dvojni C
Sasi voda
Sasi voda
Džem od višanja
Džem od višanja

Leave a Reply

Your email address will not be published.