Pohovani oslić

Pohovani oslić

Fileti oslića imaju nevjerovatnu prednost nad ostalim komadima ribe, lijepo očišćeni, šnicloliki, bez koščica i intenzivnog ribećeg mirisa nezamjenjivi su u borbi da male nećejede naučite da jedu ribu…pohovane šnicle već odavno su omiljeni obrok, pa tako i pohovani oslić prođe bez većih problema…Sočan i ukusan bio je obrok ‘manjifik’ kako reče moj najmlađi sin. O’kle mu samo ovaj izraz, da mi je znati… u svakom slučaju bio je to prvi riblji obrok bez ubjeđivanja da se mora jesti jer je zdravo bez obzira kako izgleda  i kako miriše(ah ,te strašne oči i zubi na ostacima ribe)…

 

  • 500 g zaleđenih fileta oslića (355 kcal)
  • 2 jaja (160 kcal)
  • 50 g brašna (175 kcal)
  • 50 g prezle (210 kcal)
  • so, biber
  • Bijeli luk i peršun
  • 2 dcl ulja za prženje (1800 kcal)

Ukupno: 2700 kcal ( imati u vidu da se ne upije baš svo ulje, a lako je izmjeriti koliko ga je ostalo kad se ohladi ako ste baš zainteresovani za to, pa s merakom odbiti značajnu količinu kalorija od ovog  jela … tako će vam biti još draže 🙂  )

Razlediti filete, najbolje prirodnim putem, posoliti ih i ostaviti u rešetci da se procijede. Uvaljati svaki komad u brašno pa u umućena jaja. Na ostatak brašna dodati prezlu. Mi volimo kad je otprilike ista količina brašna i prezle, ali ako volite hrskavije jednostavno pojačajte prezlu ili nemojte ni koristiti brašno u nastavku.

Dakle uvaljali smo ribu u brašno pa u jaje i na kraju u kombinaciju brašna i prezle, a onda u dobro toplo ulje na prženje, ali ga treba stišati kad se stave fileti, kako poh ne bi izgorio a riba ostala nepečena.

Ispržiti ribu sa obje strane, obično je potrebno oko 3 min po strani, pa je izvaditi na kuhinjski ubrus da se ocijedi višak ulja.

Komade ribe složiti na tanjir i posuti sitno isjeckanim bijelim lukom i peršunom…

Iako je poseban merak uprljati se do laktova čišteći ribu i pijuckajući vino, morate priznati da nije loše ni ‘gospodski’ jesti ribu nožem i viljuškom… svaki način ima svoje prednosti…

Preporučujemo:

Oslić na krompiru
Oslić na krompiru
Pohovani karfiol
Pohovani karfiol
Marinirana pastrmka
Marinirana pastrmka
Šaran u pijanoj marinadi
Šaran u pijanoj marinadi

Leave a Reply

Your email address will not be published.