Pile na ražnju

Pile na ražnjuNekoliko zadnjih vikenda u našem domu obilježilo je pile na ražnju. Momci preuzeli inicijativu i spremali ručak po svom meraku.

Ja im samo začinim pilence i predam na dalju upotrebu..

Čak ni extra visoke temperature u Podgorici nisu im smetale. Pa se tako, dok su gorjela brda okolo grada i iz našeg malog dvorišta vijorio tračak dima. Ustvari nije baš tračak, već ozbiljan oblak koji je famozno mirisao.

A za sve je kriv aparatić, maleni motor na baterije koji je lagano i neumorno vrtio ražanj sa piletom iznad vatre. Tako da momcima i nije bilo teško. Uglavnom su nadgledali vatru, tjerali mačke koje su namirisale dobru večeru, i grinjali što i pored pileta ja insistiram na grilovanom povrću…

  • Pile na ražnju2 kg pile
  • Kašičica suvog začina
  • Kašičica crvene paprike
  • 3-4 kašičice soli
  • 1/3 kašičice bijelog luka u granulama

Marinada:

  • 1 dcl maslinovog ulja
  • 1 dcl piva
  • 3-4 češnja bijelog luka
  • 3 grančice ruzmarina

Probali smo razne varijante, manjeg, većeg pileta, dva mala jedan do drugog… I na kraju nam se pokazalo da je najbolje malčice veće pile , otprilike 1,8-2 kg.

Pile na ražnju

Pile treba dobro očistit, oprati pa natrljati mješavinom začina. Ja uglavnom koristim pored soli, još malo i suvog začina, crvene paprike i bijelog luka. Začine promješam u zdjelici, pa zahvatim rukom i natrljam pile i izvana i iznutra. Začine možete prilagoditi svom ukusu, dodati i oduzeti kako vama najbolje paše.

Pile na ražnjuRoštilj treba raspaliti , pa ujednačiti žar u centralnom dijelu iznad kojeg će doći pile. Začinjeno pile treba nabiti na ražanj, zakačiti mu batake i krilca, da čvrsto stoji i da se ne vrti oko ražnja. Za to postoje kukice kojima se hvata pile, a možete se pomoći i pocinčanom žicom, koja ne oksidira ili kuhinjskim kanapom. Bitno je da pogodite centar pileta da bi težina bila ravnomjerno raspoređena, a računajte da će tokom pečenja masnoća da se topi i pile smanjuje.

Pile se na umjerenoj temperaturi peče najmanje 2 sata. A i koji minut duže nije zgoreg. Iako će kožica i spoljni dio pileta izgledati pečeni, ipak je tako, u cijelo, pile podebelo, i treba mu vremena da kompletno bude pečeno. Ne treba pojačavati vatru, već je bolje produžavati vrijeme pečenja. Time ćete dobiti savršeno pečeno pile na ražnju kome meso spada sa kostiju i topi se u ustima.

Pile na ražnju

Tokom pečenja pile ne treba bockati, da bi masnoća koja se topi što duže natapala meso. Povremeno treba pile i premazati marinadom. U oveću čašu sipati maslinovo ulje i pivo (ostatak piva možete koristiti za hlađenje roštiljđije 🙂 ). Dodati par češnjeva bijelog luka, očišćenih i prepolovljenih. I onda od grančica svježeg ruzmarina napraviti četkicu, pa njome nanositi marinadu po piletu.

Ispod pileta na rešetki možete izgrilovati povrće  pa spremiti roštilj salatu, a uz pečeno pile odlično ide i sezonska salata, i nezaobilazni pečeni krompir. I sve naravno treba obilato zaliti dobrim pivom, hladnim…

Pile na ražnju

Preporučujemo:

Šareni pileći ražnjići
Šareni pileći ražnjići
Brancin na gradele
Brancin na gradele
Grilovano povrće
Grilovano povrće
Roštilj salata
Roštilj salata

Leave a Reply

Your email address will not be published.