Panna cotta sa prelivom od breskve i maline

Panna cotta

 

Djevičanski bijela nježna i mila, a pri tome vragolasto puna nevjerovatnih boja i aroma voća, Panna cotta stari je italijanski recept, koji nije ništa drugo do krem od kuvane pavlake, usavršen voćnim prelivom. Priprema je kratka , jednostavna i jeftina.

 

 

Panna cotta:

  • 500 ml slatke pavlake (1475 kcal)
  • 1 kašika šećera (60 kcal)
  • 1 vanil šećer (40 kcal)
  • 1 želatin + 0,5 dcl vode (33 kcal)

Preliv:

  • 2 breskve (148 kcal)
  • 30 g malina (10 kcal)
  • 3 kašike šećera (180 kcal)
  • Kašičica gustina (18 kcal)
  • Kašičica putera (75 kcal)

 Ukupno:2039 kcal

Satku pavlaku treba zagrijati na tihoj vatri do vrenja, ipak ne smije da prokuva ,jer će se zgrudvati i ode sva ona nježnost, i glatkoća koje čine panna cottu posebnom.

Želatin se rastopi sa vodom , i kad je pavlaka dobro zagrijana, dodajte želatin, i miješajte opet na tihoj vatri minut dva, kako bi se sav želatin rastopio, i opet pazite jer ne smije prokuvati.

Kuvani krem ostavite 5-10 min da se prohladi, uz par miješanja, i na kraju je prespite u kalupe. Ja koristim silikonske kalupe za mafine, i ovo je mjera za 12 komada, mada se mogu koristiti i šolje ili neke druge posudice, koje bi vjerovatno trebalo blago nauljiti, nisam sigurna. Potrebno je sačekati da se krema skroz ohladi i počne da se želatinizuje, pa tek onda ide u frižider gdje se hladi još dodatnih 4-5 sati,mada  ja je obično spremam danas za sutra.

Panna cotta

I na kraju, potrebno je napraviti preliv, ovaj put sam dvije  lijepe sočne, zrele breskve ogulila izrezala na kockice i stavila da se kuvaju sa 3 kašike šećera. Nakon 5 min breskve su dovoljno omekšale i  pustile puno soka,a onda sam dodala šaku malina, i kašičicu gustina razmućenu u 1/3 čaše vode, i na kraju kašičicu putera, sve je još jednom prokuvalo, pa sam ostavila da se hladi, maline su prilično izgubile oblik, ali je preliv dobio neobičnu narandžasto-pupurnu boju.

Prilikom serviranja Panna cotta se nježno izvadi iz kalupa, što sa silikonskim kalupima uopšte nije problem, izvrne na tanjir i ‘neuredno’  se preko nje sipa preliv.

Spoj djevičanske kreme i vragolastog preliva, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.Jednostavna za pripremu, uz nevjerovatne mogućnosti dekoracije, Panna cotta zaslužuje da postane dio stalne ekipe na vašem meniju.

Preporučujemo:

Panna cotta sa prelivom od brusnica
Panna Cotta sa prelivom od brusnica
Darkova web kuharica-Panna cotta s bijelom čokoladom i kokosom
Panna cotta s bijelom -ìokoladom kokosom i korom naran-ìe Darkova web kuharica 7 9
Fructification
Fructification
Tart sa breskvama i kupinama
vTart sa breskvama i kupinama

Leave a Reply

Your email address will not be published.