Pametni kolač

Za ustajanje ‘na lijevu nogu’, svi ste čuli. Sigurna sam. Kod mene postoje i dani kad ustanem ‘na lijevu ruku’.

I kod vas, sigurno, možda ih samo ne zovete tako.

E kad ustanem na lijevu ruku, onda mi ništa ne ide od ruke, sva sam nešto smotana, smušena, i ne znam gdje sam i po šta krenula. Da li sam pošla ili  došla….

Juče je bio jedan od tih dana, tri puta idi do prodavnice, jer sam dva puta zaboravljala da kupim jaja, a kad sam ih konačno kupila treći put, sjeti se sele, zašto su mi tako očajno trebala. Kad sam se konačno sjetila, naravno da bih napravila kolač, koji ono bješe pitanje je sad. A da, pametni kolač. Valjda će biti pametniji od mene, barem danas. Pomislih. I dok tako po glavi razbirah misli, pažljivo razdvajah žumanca i bjelanca, ali lijeva priča se nastavlja….

  • 8 jaja
  • 300 g šećera
  • 10 kašika glatkog brašna
  • Kašika vanil extrakta
  • 1 l mlijeka
  • 1 puter
  • Prstohvat soli
  • Ribana korica limuna (po želji)
  • 15 g mljevenog šećera
  • Maline po želji

 

E sreća, te je ovo pametni kolač. I sam se sprema i peče, inače ko zna šta bi na kraju izašlo iz rerne. Sreća pa je i Stone legend Delimano posudje pametno i otporno na ljepljenje i zagarnje. I grubo rezanje, jer sve su to greške koje bih ovako, na lijevu ruku, smotana i smušena sigurno napravila…

A kad kažem sam se sprema, ipak ne pretjerujte u očekivanjima, nema tu one magije- pucneš prstima i kolačić je spreman. Ali vidjećete, neke magije ipak ima.

Pametni kolač je jedna čudna, žitka smjesa, koja se sama tokom pečenja formira u tri različita sloja. Podlogu, nježnu vanila kremu u sredini i biskvit na vrhu. A sve što vi treba da napravie je da umutite smjesu sa početka priče. A za to će vam i 15 minuta biti mnogo…

Dakle, za početak rastopite puter na laganoj vatri. Za ovo će vam idealno poslužiti Stone Legend tiganj, otporan na zagaranje i lepljenje. Puter ostavite da se prohladi pa idemo dalje. Razdvojite žumanca i bjelanca, pa u bjelanca dodajte prstohvat soli, a u žumanca 300 g šećera i ekstrakt vanile. Naravno, to bi bila rutinska stvar da se ja nisam probudila na lijevu ruku, pa obrnula zdjele i šećer usula greškom u bjelanca. I tako je meni trebalo 16 jaja i 600 g šećera, jer sam morala cijelu ovu zavrzlamu početi ispočetka. Ali dalje je već išlo lagano… Dakle, umutite bjelanca sa malo soli u čvrsti snijeg. U drugoj velikoj posudi (računajte da treba i litar mlijeka dodati), umutite pjenasto žumanca, šećer i ekstrakt vanile, pa dodajte rastopljeni puter. Lagano da se ne skuvaju žumanca. Zatim dodajte i brašno, prosijano, kašiku po kašiku.

Po želji možete dodati i koricu limuna, mada ja više volim čisti ukus vanile, pa limun ne dodajem. Sljedeće je mlijeko. Bitna napomena je da i mlijeko i jaja trebaju biti na sobnoj temperaturi. Mlijeko dodajte u pripremljenu smjesu i ne čudite se njenoj žitkosti. Takva treba biti. U nju lagano, na kraju, dodajite pripremljen snijeg od bjelanaca i mutite žicom, ne mikserom.

U Stone Legend modlu, blago podmazanu puterom i posutu brašnom sipate pripremljenu smjesu i pecite 55-60 minuta na 165 C.

Kolač je pečen, iako će vam se činiti da je još uvijek pihtijast u sredini. Ne brinite. Ostavite ga da se prohladi na sobnoj temperature, pa ga stavie u frižider na 2-3 sata da se dobro rashladi i stegne.

I za kraj, pospite kolač mljevenim šećerom, ukrasite malinama i uživajte u njegovoj magiji. Tokom pečenja formiraće se tri sloja : podloga, vanila krema i biskvit, sve od jedne smjese i iz jedne šerpe. Može li ljepše, ukusnije i pametnije?

Post nastao u saradnji sa Delimanom.

Preporučujemo:

Padobranci
Padobranci
Tiramisu
Tiramisu
Prebranac sa kobasicama
Puslice
Puslice

Leave a Reply

Your email address will not be published.