Kiseli zeleni paradajz

Kiseli zeleni paradajz

Cijelo ljeto smo uživali u rumenim rajskim plodovima. Jesen stiže, i paradajz više nije ni rumen ni ukusan kao ranije. Ipak naša ljubav neće prestati, jer  pravo je vrijeme da se pripremi kiseli zeleni paradajz. Jedini problem koji imamo sa njim je što ga ne može puno stati u teglu, da budem jasna – u teglu stane mnogo manje no što ga možemo pojesti.

 

 

  • Kiseli zeleni paradajz3 kg zelenog paradajza (420
    kcal)
  • Oko 300 g soli

Preliv:

  • 1 l alkoholnog sirćeta
  • 2 l vode
  • 5 kašika šećera (280 kcal)
  • 5 kašika soli
  • pola vinobrana

Ukupno: 700 kcal

Paradajz operem , provjerim da li je savršeno zdrav, i da nije rumen,jer ako krene da crveni, postoji mogućnost da se kasnije kvari. Svaki na vrhu (sa strane peteljke) zarežem unakrst na četvrtine, otprilike do polovine  pa u dobijeni otvor sipam so, šakačke, što bi se reklo.

Kiseli zeleni paradajz

Takvo pripremljene sa otvorima nagore slažem u tegle, pri čemu biram one debeljuškeste tegle sa većim otvorom, i ostavim ih da prenoće. Do sutra će i sam paradajz pustiti 3-4 prsta soka .

Sutra dan stavim da prokuvaju voda i sirće sa po 5 kašika šećera i soli , pa kad se ohladi dodam vinobran. Ovime prelivom napunim tegle, i dobro ih zatvorim.

Kiseli zeleni paradajz

Obično s mukom čekamo 10 dana pa da otvorimo jednu da je probamo, a ja obično jednu i sakrijem kako bi joj se obradovali u kasno proljeće…i tako naša ljubav prezimi i opstane do novog ljeta i rumenih paradajiza…

Kiseli zeleni paradajz

 

Preporučujemo:

Kiseli krastavci
Kiseli krastavci
Barene paprike
Barene paprike
Paradajz čorba
Paradajz čorba
Ukiseljena šargarepa
Ukiseljena šargarepa

2 thoughts on “Kiseli zeleni paradajz

Leave a Reply

Your email address will not be published.