Kiseli kupus

Kiseli kupus

 

Zima bez kiselog kupusa, ma kao da i nije zima… a od kupsa se svašta može napraviti, ali za početak kako ukiseliti kupus pitanje je. Deda Boro to radi već decenijama i još nijednom ne bacismo kupus…

 

 

  • 30 kg kupusa (660 kcal)
  • 1,3kg soli (0 kcal)
  • vode po potrebi

Ukupno: 660kcal na cijelo bure od 60 l , navali narode, još malo pa nestalo.

Potrebno je za bure od 60 l kupiti upola manje kupusa, tj. 30 kg. Glavice se pregledaju, maknu se spoljni listovi i ako ima neko oštećenje. Najljepše glavice se ostave ucijelo a ostale se po potrebi sijeku na polovine, četvrtine i tako dalje.

Iz svake glavice se izvadi kočanj ali tako da se glavica ne raspe, već da listovi ostanu i dalje vezani jedan za drugi. U svaku rupu od kočanja sipa se so i redaju se glavice da pokriju dno sa rupom na gore, u ostatak prostora tijesno se nabiju dijelovi sječenih glavica, pa se cio red posoli šakom soli. I tako redom. Potroši se oko 1kg soli na cijelo bure.

Nakon 24 sata u jedan kraj se lagano sipa obična hladna voda sa česmo pazeći da se što manje soli ispere sa kupusa. Na kraju se sipa oko 200 g soli po vrhu. Nakon sljedeća 24 sata provjeri se koliko vode je upio kupus, pa se opet lagano dopuni i sipa još 100 g soli. I na kraju kupus se dobro pritisne da bude sav u vodi,a  pri tome je potrebno da stoji na hladnom mjestu.Umjesto čuvenog kamena za kupus mnogo je čistije koristiti plastičnu posudu sa dobrim poklopcem ili teglu koju napunite vodom pa tako izigravaju teg ili kamen.

Kiseli kupus

Posle 10 dana treba ga prvi put pretočiti, ali mnogo je lakše produvati ga. Zabije se uz jednu ivicu neka cijev do dna bureta i dune se u nju par puta, pa tako u krug na 4-5 mjesta. Ovo će podići so sa dna i imat ćete efekat pretakanja, ali  mnogo brži i čistiji. Ovo treba ponoviti još 4-5 puta , a kupus će biti ukiseljen za mjesec dana.

Nakon toga  kako i šta ko voli od slate, preko podvarka do sarme i još ponekih đakonija…

Preporučujemo:

Rasol
Rasol
Lički kupus
Lički kupus
Dinstani kupus
Dinstani kupus
Sarma
Sarma

Leave a Reply

Your email address will not be published.