Katunsko varivo

Katunsko varivoDeda Boro se prisjeća ponekad svojeg djetinjstva kada je sa roditeljima izdizo stoku na katun. Jelo se tamo šta se našlo, uglavnom sir i mlijeko,a kako kaže rado i ponovo probao katunsko varivo…Livade bogate biljem nisu hranile samo stoku, na njima se nalacila cijela jedna ‘pijaca’. Često su brali mlade koprive i štir pa od njih spremali štošta, varivo je samo jedno od mogućih jela…

 

 

  • 150g   štira
  • 150 g mladih kopriva
  • 100 g kukuruznog brašna (362 kcal)
  • 200 g mladog sira (oko 200 kcal)
  • 50 g mladog kajmaka (128 kcal)
  • so po potrebi

Ukupno:Ne nađoh koliko štir i kopriva imaju kcal, ali ako blitva i spanać imaju po 12 kcal na 100g, onda pretpostavljam da je tako i za ove divlje biljke, pa je sve zajedno oko 700 kcal, ipak uzmite ovo sa rezervom, sve zavisi od sira i kajmaka….

Štir i kopriva se operu i izrežu u rezance debljine 1 cm, pa se stave u 1 l vode i vrlo blago posole. Ne kao kuvaju 5-6 min od kad prokuva voda. Potom se sa malo vode razmuti kukuruzno brašno pa lagano ukuva u vodu sa biljem. Stiša se vatra i miješa polako da ne zagori.

Sa strane se kratko rastope sir i kajmak, pa se time prelije varivo. Još dva tri kruga varjačoma da se sve lijepo umješa i rasporedi i katunsko varivo je spremno.

Probali smo, zaključili da je vrlo silno, da je ljepše kad se jede mlako a ne vruće, da nam treba kiselo lijeko, i da nakon ovakvog obroka možete cijeli dan kositi…

Od ove mjere smo dobili 3 manje porcije, ipak mi niti kosimo niti vodu nosimo, ali katunsko varivo ostaće na našem meniju, a u nedostatku divljih trava, snaćićemo se i sa blitvom i spanaćem, jer ovo jelo vrijedi probati!!!

Katunsko varivo šaljem na igricu Ajme, koliko nas je gdje je Ingrid sa bloga Prekratak dan zadala majsku temu -samoniklo bilje….

Preporučujemo:

Dalmatinsko varivo
Dalmatinsko varivo
Heljdina pita sa koprivama
Heljdina pita sa koprivama
RajBoj šampionski šeširići
RajBoj šampionski šeširići
Punjena piletina
Punjena piletina

2 thoughts on “Katunsko varivo

  1. Divni uvodi za svaki recept. Svako jelo, jedna priča, ispričana nekako toplo i
    i sa puno ljubavi. Baš mi se dopada.

Leave a Reply

Your email address will not be published.