Crnogorski japraci

Crnogorski japraci

Stiže zima, sa njom i hladnije noći, a uskoro će i mrazevi početi. Sa mrazevima, raštan po baštama, smrzava, postaje mekši i slađi, pa ga rado koristimo u kuhinji. Raštan sa kobasicama, klasika je crnogorske kuhinje.

Ipak, biser naše kuhinje su japraci. Maleni listovi raštana filovani mesom i smotani, u zalogaj da stanu. Omašćeni i začinjeni domaćom slaninom, crnogorski japraci su delikates kojem je teško odoljeti. Japracima dočekujemo i darujemo prijatelje, spremamo ih za slave i veselja i sve one divne moment koje želimo pamtiti. S njima je crnogorska trpeza bogatija i ukusnija, a gosti i domaćini, veseliji, zadovoljniji,sitiji…

  • Crnogorski japraci1 kg raštana
  • 600 g mljevenog miješanog mesa
  • 2 glavice luka
  • 2-3 češnja bijelog luka
  • 2 šargarepe
  • 100 g riže
  • 50 ml ulja
  • So,biber, crvena paprika
  • 200 g dimljene slanine
  • Kašika brašna

Birati manje listove raštana, tek malo veće od dlana. Japraci su pravi delikates, i treba da budu što manji, da uživate u svakom zalogaju, u njegovoj punoći i jedinstvenom ukusu. I kad čujete da je neko pojeo 10-15 japraka, znajte da nije izjelica, već da je japrake vrsna domaćica spremala, od srca i sa puno pažnje, te malene dragulje crnogorske kuhinje…

Listove raštana oprati, skinuti im peteljku i zadebljanje sa zadnje strane. Listove kratko obariti u slanoj vodi, kako bi omekšali i odmah ih isprati hladnom vodom da bi zadržali svoju osnovnu boju.

Na ulju izdinstati sitno rezani crni i bijeli luk, kao i narendanu šargarepu. Nakon 15-20 minuta kad je luk lijepo pržen, dodati 50 g slanine izrezane na sitne kockice. Kratko zajedno propržiti a zatim dodati i mljeveno meso (najbolje je koristiti mješano svinjsko i juneće) i začine po ukusu. Dinstati na srednje jakoj vatri uz povremeno mješanje dok i meso ne bude prženo, i rastresito, a tečnost sva isparila. Dodati ispranu rižu, promješati i skloniti da se hladi.

List raštana staviti na dlan tako da je naličje okrenuto ka gore, i da je peteljka na podlanici, a vrh lista na prstima. Kašiku pripremljenog fila staviti u sredinu dlana. Pokriti je dnom lista, onda bočnim stranama, i zarolati ka prstima. I japrak je zavijen. Dno šerpe lagano nauljiti i staviti list dva raštana, i na njih slagati pripremljene japrake. Japrake slagati u šerpu jedan do drugog, i ponegdje između njih ubaciti krišku slanine. Kad je sav fil potrošen i japraci smotani i složeni, blago ih posoliti i posuti kašičicom crvene paprike i prekriti listom raštana.

Naliti vodom tek da ogreznu i kuvati ih na laganoj vatri sat i po vremena. Najljepši su japraci, kad se lagano krčkaju na kraju špreta na drva. Dok vatra pucketa, šapuće i grije, i kad se uz japrake, u utrobi šporeta peče i domaći hljeb…

Crnogorski japraciMesni fil, i komadići slanine će lagano otpuštati masnoću, koju će raštan upijati i mekšati, a ukusi će se povezati u savršenu cjelinu.

Kad su japraci kuvani, napraviti tanku zapršku. Propržti na dvije kašike ulja kašiku brašna, dodati pola čaše vode i preliti japrake. Ne miješati već lagano protresti šerpu, kako se japraci ne bi raspali ili razmotali. Kad ponovo prokuvaju, skloniti sa vatre i ostaviti 10-15 minuta da se prohlade.

Servirati uz kiselo mlijeko ili pavlaku.

Crnogorski japraciJapraci su crnogorska varijacija sarmi, smotuljaka mesa i povrća u listovima kupusa, koji su kao izvorno tursko jelo, stigli u naše krajeve. Crnogorski japraci se pripremaju u listovima raštana, a u proljeće je česta i priprema japraka u listovma vinove loze…o tome, ipak na proljeće…

Preporučujemo:

Mađarski raštan
Mađarski raštan
Crmničko branje
Mesna štruca
Mesna štruca
Domaće kobasice
Domaće kobasice

2 thoughts on “Crnogorski japraci

Leave a Reply

Your email address will not be published.