- Kuvaj za me - http://www.kuvajza.me -

Urnebes sarma

Urnebes sarma [1]Jesmo li se zasitili od novogodišnje treze? Jesmo li sve pojeli, ili se još vuku ostaci po frižideru? Ali, bez obzira na sve, posle Nove Godine, stižu nam Badnje veče i Božić, pa opet iznova smišljamo i kombinjemo novu trpezu. Ne posustajemo, i trudimo se da bude drugačija od prethodne, a opet uz sve napore vraćamo se klasicima.

E zato, danas vam dajem jednu sasvim običnu, a opet sasvim novu ideju. Urnebes salata svima je poznata i omiljena uz pečenje, pa baš prija za ove zimske praznike. A volimo mi i kiseli kupus, kakva bi to trpeza bez kupusa bila? I zato idemo iskombinovati ove dvije divotice, i napraviti sarmice, ali ne obične, već urnebesne.

Ma ko još jede sarmu za salatu?, pita te se sad.

Probajte i pridružite se grupi, jer od dobre tople sarme, bolja je samo ova urnebesna.

Urnebes salata

I još:

Urnebes uvijek spremam po ovom receptu [3], i samo , zavisno od gostiju prilagodjevam ljutinu. Nekome balgo, nekome srednje, a nekome opako urnebesno. Jednostavno  – izdrobim sir, dodam bijeli luk, pa posolim po potrebi. Onda malo pavlake i puno domaćeg ajvara [4] do željene kremaste faze i na kraju tucane paprike po ukusu, a za mene to znači – što više to bolje.

Urnebes sarma [5]Ipak, kad spremam sarmice, gledam da je urnebes malo čvršći pa pavlaku dodajem u minimalnoj mjeri.

Kiseli kupus [6] isperem, odvojim listove i skinem im kočanje. Zatim ih samo istuširam vrelom vodom i ostavim na da se ocijede. Ne treba kupus da izgubi na svojoj svježini, već samo da postane malo savitljiviji i lakši za oblikovanje. Svaki list kupusa onda lagano premažem maslinovim uljem, i filujem urnebesom pa motam sarmice. Sarmice složim na poslužaonik, pa ih prelijem ostatkom maslinovog ulja i posprem tucanom paprikom i suvim vlascem.

Preostali  urnebes obično serviram pride, pa kako ko voli- nek i izvoli.

Urnebes sarma [7]Sve onda ide na hladjenje barem sat vremena da se sarmice stegnu, a onda na sto da ukrase i obogate ionako već veselu trpezu. Ipak, iako je na stolu obično šareno i raznoliko, nađe se mjesto i za ove  svježe i urnebesne ljepotice.

Nadam se da vam se dopala, i da ćete uskoro javiti kako su vaše sarmice ispale, da li su bile urnebesno zanimljive i neobične…

Preporučujemo:

Urnebes salata [3]
Urnebes salata [3]
Kupus-paprika rolnice [8]
Kupus-paprika rolnice [8]
Sekelj gulaš [9]
 Sekelj gulaš [9]
Sarma [10]
Sarma [10]