- Kuvaj za me - http://www.kuvajza.me -

Smočani kačamak

 

Smocani kacamak [1]

 

 

Koliko je kačamak dobar i zdrav, i koliko je omiljen u Crnoj Gori najbolje će vam objasniti Zvjezdice [2].

Tradicionalno crnogorsko jelo, veoma hranljivo, jednostavno i ukusno, ali i kalorično.Jelo koje morate probati kad se nađete u Crnoj Gori.

 

 

Ukupno: 5010 kcal

Krompir oguliti, isjeći na četvrtine i staviti da kuva u slanoj vodi, pri tome treba da je nešto više vode nego što je to uobičajeno za kuvanje krompira.

Smocani kacamak [3]Smocani kacamak [4]

Kad je krompir skuvan, i raspada se pod viljuškom, odliti dio vode ali ga ne baciti, pa na krompir sipati brašno. Mnogi spremaju kačamak i sa kukuruznim brašnom, u gluten-free varijanti.

Na sredini napraviti rupu u brašnu kuda može da izlazi voda i da preliva preko brašna i krompira pa sve kuvati na tihoj vatri još nekih 20 min.

Smocani kacamak [5]Smocani kacamak [6]

Kačamak onda treba utući, a za to se koristi posebna alatka, kačamakuša, mada možete koristiti i dobru drvenu varjaču ili u modernoj varijnati mikser. Nije baš tradicionalno, ali će vam značajno olakšati pripremu. Ipak znajte da za kačamak važi pravilo, nema dobrog kačamaka dok se domaćin ne preznoji.

Smočani kačamak [7]Smočani kačamak [8]

Koji god način da izaberete, moderni ili tradicionalni kačamak se mora dooobrooo utući na tihoj vatri, kako bi se od krompira i brašna dobila homogena glatka masa, a ako je pregusta može joj se dodati pomalo one vode koju smo odvojili nakon kuvanja krompira.Svo to mućenje traje 10-15 minuta što nas i navodi na ideju korišćenja miksera, živjela elektrika 🙂

Pred kraj mućenja stavite u tiganj iskomadan sir i kajmak pa ih blago rastopite i sve dodajte uz stalno miješanje u kačamak.Što bi kod nas u Crnoj Gori rekli, smočajte ga. Ako koristite stari masni sir on i kajmak će se toliko rastopiti da mu traga nećete vidjeti, ali njegovo prisustvo poznat ćete po savršenom ukusu.

Smočani kačamak [9]Smočani kačamak [10]

Ako ste se odlučili za mladi sir on se neće u potpunosti rastopiti, pa će se vući kroz kačamak kao žvaka, dok ga jedete.Meni je ova varijanta interesantnija.

 I na kraju  topal kačamak poslužiti uz domaće kiselo mlijeko i turšiju i uživajte. Samo imajte na umu da je tradicionalni smočani kačamak izuzetno jak i silan, pa nije uzalud bio jedini obrok u danu, a posle njega se moglo u polju satima raditi.

Smočani kačamak [11]

Preporučujemo:

Raštan sa kobasicama [12]
Raštan sa kobasicama [12]
Krompir sa slaninom [13]
Krompir sa slaninom [13]
Pekarski krompir [14]
Pekarski krompir [14]
Spanać čorba [15]
Spanac corba (2) [15]