- Kuvaj za me - http://www.kuvajza.me -

Šmarne

Šmarne [1]

 

 

Pravi naziv je kaiserschmarrn [2]što u slobodnom prevodu znači “Carske mrvice”. U našoj kući to su uvijek bile samo kratko Šmarne…

 

 

Ukupno: 4416 kca u 6 porcija

Pravi se tijesto koje je gušće od onog za palačinke, a baka Irmine mjere su vrlo opisne, valjda tako pričaju sve vrsne domaćice, a recept obavezno počinje sa : Uzmeš šerpu…

Ipak malo preciznije, ja sam pjenasto umutila 3 jaja sa 50 g šećera i jednim vanil šećerom, onda dodala 150 g brašna i 150 g griza, 2 prstohvata soli, i narendanu koru jednog limuna. Dodala sam i 2 supene kašike ulja i 3 dcl mlijeka. Umućeno tijesto ostavila sam 15 minuta da bi griz malo nadošao, a onda sam dodala malo kisele vode, koliko da dobijem tečnu masu, ali gušću od  one za palačinke.

U široki teflonski tiganj sipala sam kašiku ulja i oko 50 gr maslaca da se dobro ugrije , pa na to sipala dio mase, kao za palčinku 3-4 puta deblju nego što treba (otprilike masa se dijeli na 3 porcije). Prži se oko minut s jedne strane i onda se okrene i miješa drvenom varjačom tako da se kida na komade dok se ne dobiju mrvice veličine od suvog grožđa do badema. Mrvice ce djelimično biti izgorjele, ali to baš i daje specifičan ukus.

Prije početka pripreme 100 gr suvog grožđa sam potopila u toplu vodu, a ko voli može i u rum, i 100 gr oraha sam isjeckala u blenderu na komadiće (krupnije od mljevenih oraha!).Kad sam ispekla svo tijesto, i izdrobila ga u mrvice u to sam dodala grožđice i orahe i sve izmješala. Prilikom sipanja u pojedinačne zdjelice posula sam i štaub šećerom.

Ovaj neobični desert zaista jeste carski, sa svim tim kombinacijama vanile, limuna, blago prepečenog slankastog tijesta, a sve je dodatno obogaćeno grožđicama i orasima.Postoje razne varijante pripreme, gdje se mogu ostaviti i nesto krupniji komadi, preliti za džemom, kompotom ili pomiješati sa svježim voćem, varijacije zavise od mašte i dostupnih namirnica.

Ipak, baka Irma ih je uvijek pravila baš ovako, pa je miris Šmarni nešto sto me podsjeća  na snježne sarajevske zime, divne priče i toplinu bakinog krila.

Preporučujemo:

Poderane gaće [3]
Poderane gaće [3]
Božićni kolač [4]
Božićni kolač [4]
Palačinke Kralja Nikole [5]
Palačinke Kralja Nikole [5]
Palačinke [6]
Palačinke [6]